Kamer praat over afschaffing referendumwet
De Tweede Kamer praat vandaag over het afschaffen van het raadgevend referendum. De wet die burgers de mogelijkheid geeft om zo'n referendum aan te vragen bestaat sinds 1 juli 2015.
Sindsdien is er één raadgevend referendum geweest, over het Europese associatieverdrag met Oekraïne. Daarin stemde 61 procent tegen (de opkomst was 30 procent), wat premier Rutte in een lastig parket bracht.
Hij moest een oplossing zoeken die recht deed aan de nee-stemmers enerzijds en de Europese partners en het deels al in werking getreden handelsverdrag aan de andere kant.
Het lukte uiteindelijk via "een smal geitenpad" om extra afspraken te maken. Maar makkelijk was dat niet geweest en ook niet leuk, zei Rutte. Het kabinet wilde meteen weer van het referendum af.
Tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen, op 21 maart, wordt het tweede referendum gehouden. Dat gaat over de aftapwet die inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden geeft om internetverkeer af te luisteren. Tegenstanders vinden dat de privacy van burgers in het geding is.
50Plus is nog steun aan het verzamelen voor een derde raadgevend referendum. Dat moet over de wet-Hillen gaan. Die regeling geeft een belastingvoordeel aan huiseigenaren met een (bijna) afgeloste hypotheek.
De partij moet op 8 maart 300.000 handtekeningen verzameld hebben om de volksraadpleging te kunnen aanvragen, maar dan nog is het de vraag of dat referendum doorgaat.
De Tweede Kamer kan komende dinsdag, 20 februari, over de intrekkingswet stemmen. Omdat de regeringspartijen voor zijn, zal die wel een meerderheid halen. Daarna moet het voorstel nog naar de Eerste Kamer, die er ook weer over debatteert en vervolgens over stemt.
Als het kabinet dat echt wil, kan de wet met spoed behandeld worden, zodat die nog voor 8 maart door de Eerste Kamer kan worden aangenomen. Dan zal het referendum over de wet-Hillen niet doorgaan. Maar de verwachting is nu dat er geen bijzondere haast wordt gemaakt.
Het debat in de Tweede Kamer begint rond 16.15 uur. Er is 6,5 uur voor uitgetrokken. 50Plus-leider Henk Krol heeft een lange spreektijd van een half uur aangevraagd.
Het debat is live te volgen op NPO Politiek.