President Polen heeft omstreden Holocaust-wet ondertekend
De Poolse president Duda heeft gisteren de omstreden Holocaust-wet ondertekend, zo is nu bekendgemaakt. De wet maakt celstraffen mogelijk voor mensen die suggereren dat het land medeschuldig is aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Vorige week donderdag werd de wet door de Poolse senaat aangenomen.
Volgens de rechts-populistische regering is de wet nodig om de reputatie van Polen en zijn burgers te beschermen. Ook zou de wet zeker stellen dat het land wordt erkend als slachtoffer en niet als mede-agressor van de gruweldaden van de oorlog.
De president zegt de wet ook meteen door te sturen naar het Constitutioneel Hof om er goed naar te kijken. Dat is ongebruikelijk, volgens kenners.
Kritiek
Veel van de nazi-vernietigingskampen in de Tweede Wereldoorlog stonden op het grondgebied van het huidige Polen. In het gangbare woordgebruik wordt vaak verwezen naar 'Poolse vernietigingskampen'. Op het gebruik van die zinsnede staat in de wet een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. Ook maakt de wet het illegaal om Polen te beschuldigen van medeplichtigheid bij de Jodenvervolging.
De wet komt Polen op veel kritiek in het buitenland te staan. Israël vreest dat door de wet het antisemitisme toeneemt. De VS is bang dat de vrije meningsuiting erdoor wordt belemmerd.
In de nazi-vernietigingskampen zijn ongeveer 6 miljoen Joden vermoord. Onder hen waren zo'n 3,2 miljoen Poolse Joden. De Polen hebben in de oorlog niet alleen vele duizenden Joden gered, maar ook zijn er vele duizenden Joden, zonder hulp van de nazi's, vermoord.