Abdeslam met twee gemaskerde agenten
NOS NieuwsAangepast

Abdeslam blijft zwijgen voor de rechter, 'vertrouwt op Allah'

Salah Abdeslam, de enige overlevende verdachte van de aanslagen in Parijs in november 2015, weigert vragen te beantwoorden van de rechtbank in Brussel, waar hij vandaag terechtstaat. Het proces gaat niet over de aanslag op de concertzaal Bataclan, maar over een schietpartij kort voor zijn aanhouding in maart 2016. Hij wordt verdacht van "poging tot moord in terroristische context op meerdere politieagenten" en van verboden wapenbezit.

Abdeslam heeft een lange zwarte baard en zijn haar is langer dan het was op eerdere beelden van hem. Twee gemaskerde agenten staan tijdens de rechtszaak om hem heen. Hij weigert vragen van de rechter te beantwoorden over de zaak waarvoor hij terechtstaat en zegt alleen te zijn gekomen, omdat hem dat is gevraagd. Ook na pogingen van de rechter om hem te laten antwoorden, weigert hij. "Ik ben moe", zei hij.

Hij zei wel dat moslims slecht worden behandeld en dat er niet wordt uitgegaan van hun onschuld. Abdeslam spreekt van een schijnproces dat alleen voor de media wordt gevoerd. Dat hij zwijgt, betekent volgens hem nog niet dat hij schuld bekent. Hij zegt te vertrouwen op Allah en vindt dat hij verder niets hoeft te zeggen.

Verbazing

"Tot ieders verbazing wilde Abdeslam hier zelf bij zijn", zegt correspondent Sander van Hoorn. Abdeslam zat tot voor kort in de gevangenis Fleury-Mérogis, niet ver van Parijs. Voor het proces is hij verplaatst naar een gevangenis in Noord-Frankrijk, waarvandaan hij onder strenge beveiliging naar Brussel wordt gebracht. Vanavond keert hij terug naar Noord-Frankrijk.

Een rechtbanktekening van Abdeslam

Direct na zijn arrestatie heeft hij gezegd dat hij zich had willen opblazen op de avond van de aanslagen in Parijs, maar dat hij zich heeft bedacht. Na die eerste verklaring heeft hij niets meer gezegd over zijn rol binnen de terreurcel. Ook bij een eerdere behandeling zweeg hij. "Tot nu toe hebben we hem nog niet horen verklaren over waar hij bij betrokken is geweest", zegt Van Hoorn.

Een tweede terreurverdachte die vandaag in Brussel terechtstaat is Sofien Ayari, die met Abdeslam wist te ontkomen bij de schietpartij in Vorst. Hem wordt in dit Belgische proces hetzelfde ten laste gelegd als Abdeslam. Ayari ontkent dat hij en Abdeslam hebben geschoten in Vorst.

Ingestort plafond

Hij zegt dat hij door het ingestorte plafond in de woning niet goed kon zien wie er wel schoot. Een van de wapens heeft hij naar eigen zeggen wel eens in zijn handen gehad, maar nooit gebruikt. Over hun ontsnapping wil hij ook niets zeggen. "Dat heb ik al bij de politie gedaan", zegt hij.

De derde aanwezige bij de schietpartij in de woning, Mohammed Belkaïd, werd doodgeschoten door een scherpschutter. Volgens Ayari heeft hij mogelijk beide wapens gebruikt voor hij werd doodgeschoten. Belkaïd wordt gezien als de verantwoordelijke voor de logistiek achter de aanslagen in Parijs.

Advocaat Sven Mary, die Abdeslam bijstaat, en nabestaanden en geïnteresseerden in de zaal

Volgens Sander van Hoorn is er veel interesse in de zaak. "De aandacht is enorm. Er zijn veel journalisten, maar ook nabestaanden." Ook de Nederlander Ferry Zandvliet, die samen met drie vrienden in concertzaal de Bataclan was toen de terroristen daar het vuur openden, is vandaag bij het proces aanwezig.

Er zijn daarnaast veel mensen bij die te maken hebben gehad met de aanslagen in Brussel, kort na de arrestatie van Abdeslam. "Daar was hij zelf niet bij betrokken, maar wel de terreurcel waarvan hij deel uitmaakte."

Rondom het Brusselse Justitiepaleis zijn verschillende straten afgesloten en er staan betonblokken. Tientallen militairen patrouilleren in en om het gebouw. Het is nog wel mogelijk om met de auto in de buurt van het gerechtsgebouw te komen en ook de tram rijdt nog gewoon voor het Justitiepaleis. Bij eerdere voorgeleidingen vlogen er ook helikopters rond het gebouw, maar dat is nu niet zo.

Frans proces

Wanneer het proces tegen Abdeslam in Frankrijk begint is nog niet bekend. Het onderzoek naar de serie aanslagen van 13 november 2015 is nog in volle gang. Naar verwachting zal dat pas volgend jaar worden afgerond.

Waarom wordt Salah Abdeslam in België berecht?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl