Nederlands orkest wint Grammy Award: 'Dit is heel bijzonder'
Het is bij velen onopgemerkt gebleven, maar Nederland heeft gisteren bij de Grammy Awards in New York een bijzondere prijs in de wacht gesleept. Het debuutalbum van het Amsterdamse collectief LUDWIG werd bekroond bij de Grammy's, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen.
LUDWIG won in de categorie Best Classical Solo Vocal Album met Crazy Girl Crazy. Het album is een samenwerking tussen het Nederlandse collectief en de Canadese dirigent en sopraan Barbara Hannigan. "Dit is heel bijzonder", zegt Peppie Wiersma, artistiek leider van het collectief. "We zijn pas een aantal jaren bezig en dit is onze eerste cd. Dat we de enige Nederlandse winnaar zijn, is natuurlijk extra speciaal."
Op het album staat onder meer het stuk Girl Crazy Suite van George Gershwin:
Hannigan en LUDWIG waren niet in New York om de prijs in ontvangst te nemen. "Barbara is in Duitsland voor een concert, wij spelen vanavond ook weer. De prijs kwam ook zó onverwacht. Er wordt je van tevoren niets verteld."
De enige Nederlandse muzikant die als individu was genomineerd, dirigent Reinbert de Leeuw, greep in de categorie Best Classical Compendium overigens naast de prijs. "We hadden het Reinbert ontzettend gegund. Hij heeft een enorme staat van dienst", zegt Wiersma. De 79-jarige De Leeuw noemde het mislopen van de prijs "een beetje teleurstellend".
Meteen succesvol
Ondanks de afwezigheid van subsidie of een geoliede marketingmachine was LUDWIG al snel succesvol; in het eerste seizoen in 2014 werd het collectief meteen bekroond met De Ovatie, de klassieke muziekprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.
Hannigan was er vanaf het begin bij. "Iedereen weet dat Barbara een wereldster is op zanggebied", zegt Wiersma. "De stap naar het dirigeren was nieuw voor haar. Het is fantastisch dat haar eerste album als dirigent meteen wordt bekroond."
We zijn hier puur uit artistieke overwegingen aan begonnen. We wilden iets bijzonders doen, maar dat bracht ook risico's met zich mee.
Volgens Wiersma is het project met Hannigan "om de juiste redenen" opgestart. "We zijn hier puur uit artistieke overwegingen aan begonnen. We wilden iets bijzonders doen en hadden er vertrouwen in, maar dat bracht ook risico's met zich mee."
Het collectief richt zich naast klassieke stukken ook op andere kunst- en muziekgenres. Bovendien, zegt Wiersma, wil het collectief ook een maatschappelijke rol vervullen. "Zo werken we met de zorgsector en hoogleraar Erik Scherder aan een project voor mensen met dementie. We geloven dat muziek patiënten kan helpen en de hoge werkdruk van het personeel kan verlichten."
Voor LUDWIG is de Grammy pas het begin, zo verzekert Wiersma. "Volgend jaar gaan we opnieuw met Barbara samenwerken en staan het tournees gepland in Europa, Amerika en Japan. We willen zoveel mogelijk mensen bereiken met onze muziek."