'In Groningen zitten de scheuren in de muren én in de mensen'
Guus Dietvorst
redacteur Online
Guus Dietvorst
redacteur Online
Veel Groningers zijn boos. Als er iets duidelijk werd bij de fakkeltocht vanavond in de stad Groningen is dat het. Volgens de politie protesteerden naar schatting zo'n 8000 mensen tegen de gaswinning, de organisatie zelf hield het op 12.000 demonstranten.
Aanleiding voor de tocht is de relatief zware beving in Zeerijp vorige week. Frouwke (57) woont daar hemelsbreed 10 kilometer vandaan, in Uithuizermeeden. "Ik hoorde een klap, het huis begon te schudden, ik wist direct wat het was."
Ze vertelt dat ze in paniek naar de deur rende en daar wachtte of er nog meer kwam. Als het dan nog een keer gebeurt, kan je snel naar buiten. De paniek en stress bij Frouwke sloeg al snel om in woede, vertelt ze. "Ja, ik werd echt boos, want dit is niet de eerste keer."
Twee keer eerder al had ze schade aan haar huis. De eerste keer werd de schade direct vergoed, de tweede keer niet. "Toen heeft de aannemer uiteindelijk gezegd: nou ik maak het wel gewoon. Dat is toch niet hoe het hoort?"
Frouwke vindt het belangrijk dat het schadeprotocol geregeld wordt, maar ook dat de gaskraan wordt dichtgedraaid. Hoewel ze daar een hard hoofd in heeft. "Volgens mij traineren ze in Den Haag de boel gewoon, zodat ze nog even lekker veel gas uit de grond kunnen halen. Maar wij willen gewoon helemaal naar nul. Dit kan zo niet langer."
Luid gejoel
Ze is blij dat veel mensen om haar heen die mening delen, maar ze weet niet of het wat uithaalt. "Wij worden niet voor vol aangezien. 600.000 Groningers hebben niet genoeg invloed blijkbaar." Op de Vismarkt, het startpunt van de fakkeltocht, staat het vol. Er zijn spandoeken te zien: 'Genog is genog!', 'Tot hier en nait verder' en 'Wij zijn vleugellam door de NAM'. Als in de toespraken voor de mars het woord NAM valt, klinkt luid gejoel.
Ook Lenie (65) en haar broer Aike (67) zijn boos. Om hun punt kracht bij te zetten, dragen ze beiden een bouwhelm. Ze wonen in de stad Groningen en voelden de aardbeving van drie dagen geleden.
"Ja en dat was niet eerste, kan ik je vertellen", zegt Aike. Zijn zus vult aan: "Er moet nu actie worden ondernomen. Onze regering moet toch alle burgers beschermen? Daar horen wij toch ook bij? Maar het gaat ze alleen om de euro's."
Dirk (74) en Anneke (70) wonen in Delfzijl en hebben maar sporadisch direct last van de aardbevingen. Toch is de invloed ervan groot. "Wij willen eigenlijk best verhuizen, maar we kunnen ons huis niet kwijt", vertelt Anneke.
"Het kan wel, maar dan zijn we 50.000 euro van ons spaargeld kwijt." Toch zijn ze niet voor zichzelf naar de stad gekomen. "Nee, vooral vanwege de solidariteit met de mensen die echt scheuren in hun huizen hebben. Dat is veel erger nog." Dirk vult aan: "Groningers zijn misschien wat terughoudend, maar nu is de maat vol. Als ergens in het westen de grond weg was gezakt, dan was er allang actie ondernomen."
'Dit moet klaar zijn'
Oud-commissaris van de koning van Groningen, Max van den Berg, loopt ook mee in de fakkeltocht, die start onder klokkengelui van d' Olle Grieze. Ook hij vindt dat er iets moet gebeuren. "Het is helemaal vastgelopen. De regering moet gewoon doorpakken: meer miljarden hiernaartoe. De bewoner moet centraal staan. Zij wonen hier, zij maken het mee, zij hebben de ellende, zij verdienen steun."
Een man die in de tocht meeloopt, verwoordt het als volgt: "In Groningen zitten de scheuren niet alleen in de muren, maar ook in de mensen. Dit moet echt klaar zijn."