Nu of nooit voor Merkel in coalitieoverleg met CSU en SPD
In Duitsland is een nieuwe ronde van verkennende gesprekken voor de vorming van een nieuwe coalitie begonnen. Bondskanselier Merkel (CDU) gaat vijf dagen om de tafel met de leiders van de Beierse zusterpartij CSU en de sociaaldemocratische SPD. Na afloop moet er een blauwdruk liggen die perspectief biedt op een akkoord, waarmee de partijleiders terug kunnen naar hun achterban. Partijleden mogen daarna stemmen over het al dan niet doorgaan van de gesprekken.
Eenvoudige onderhandelingen beloven het sowieso niet te worden. Met name de afstand tussen CSU en SPD is heel groot, vooral op het gebied van vluchtelingenbeleid. De CSU heeft in de afgelopen maanden strenge maatregelen geëist, terwijl de SPD inzet op gezinshereniging voor alle vluchtelingen. Overigens wilde de SPD eigenlijk niet regeren, nadat de partij bij de verkiezingen drie maanden geleden een fors verlies leed. Tot twee keer toe weigerde SPD-leider Schulz aan te schuiven aan de onderhandelingstafel.
De SPD moest onder zware druk bakzeil halen, nadat een poging van Merkel om een coalitie te vormen met de liberale FDP en de Groenen, mislukte. Onder meer over het klimaat en de vluchtelingenproblematiek konden die partijen het niet eens worden.
Hoopvol gestemd
De vraag is of CDU/CSU en de SPD de onderlinge verschillen wél kunnen overbruggen, maar CSU-leider Seehofer is hoopvol gestemd. "Ik denk dat we dit kunnen doen en ben zeer optimistisch", zegt hij. "Wat we nodig hebben is discipline, moed en creativiteit. En dan gaat het lukken."
Ook bondskanselier Merkel gaat vol goede moed de onderhandelingen in. "Er is een hoop werk te doen om een coalitie te vormen, maar ik ben optimistisch."
Als deze gespreksronde op niets uitloopt, lijkt Duitsland veroordeeld tot een minderheidscoalitie of tot een nieuwe stembusgang. In dat laatste geval is het de vraag of de CDU, na twee mislukte coalitiepogingen, opnieuw met Merkel in zee gaat.