Ramspolkering enkele uren gesloten vanwege hoogwater
De Ramspolkering bij Kampen was gisteravond afgesloten vanwege de hoge waterstand. Rijkswaterstaat liet de opblaasbare dam na enkele uren weer leeglopen.
Voorlopig is het scheepvaartverkeer tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer nog gestremd. Duikers moeten eerst kijken of het doek van de stuw weer goed op zijn plek ligt. Dat kan pas als stroming het toelaat.
De kering is een zogenoemde balgstuw. In een uur tijd worden er miljoenen liters water en lucht in drie 'ballonnen' gepompt, waardoor de waterweg volledig is geblokkeerd. Daarmee moet het achterliggende land worden beschermd tegen overstromingen.
Hoogwater in hele land
De Ramspolkering is een van de vijf grote stormvloedkeringen van Nederland. Woensdag werden alle vijf gesloten vanwege de westerstorm die toen over het land raasde. Dat was voor het eerst.
In heel Nederland staat het waterpeil in de rivieren hoog. Dat komt vooral door hevige regen in Duitsland, België en Frankrijk. Beheerders van natuurgebieden en waterschappen hebben daarom maatregelen genomen.
IJsselmeer
In het IJsselmeer is het waterpeil ook flink gestegen. Normaal gesproken staat het peil op zo'n 40 centimeter onder NAP, nu is dat 20 centimeter erboven. Marko Cortel van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zegt tegen de regionale nieuwssite NH dat de dijken daarom extra goed in de gaten worden gehouden. "Je moet goed controleren hoeveel waterdruk er op de dijken staat en of ze die druk kunnen weerstaan."
Om het waterpeil onder controle te houden worden langs de hele IJsselmeerkust stuwen en inlaten dichtgezet.