NOS NieuwsAangepast

Eerste storm van het jaar leidt nog tot weinig problemen

Westerstorm: dakpannen van daken, boom op spoor en vluchten geannuleerd

De eerste westerstorm van 2018 trekt over het land. Vooral in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht waaide het vannacht al flink, maar dat leidde voor zover bekend nog niet tot grote problemen.

Het verkeer in de ochtendspits ondervond weinig hinder, ook doordat de wind tijdelijk wat geluwd is. Bovendien is het door de vakantie rustig op de wegen. Wel had het verkeer op de A20 bij Rotterdam en op de A28 bij Groningen last van water dat op de weg bleef staan. Bij de Moerdijkbrug, de Van Brienenoordbrug en de Haringvlietbrug staan uit voorzorg bergers klaar.

De Oosterscheldekering, de Zeelandbrug en de dijk Enkhuizen-Lelystad zijn dicht voor auto's met aanhanger.

Weerman Marco Verhoef waarschuwt voor onverwachte rukwinden, bijvoorbeeld bij hoge gebouwen.

De storm heeft vooral in de kustprovincies schade veroorzaakt. In Berkel en Rodenrijs is de complete gevel van een huis naar beneden gekomen en op andere plekken in de plaats zijn dakpannen van huizen gewaaid, meldt RTV Rijnmond.

Extreem

In Vlissingen werd windkracht 11 gemeten en kwam een windstoot voor van 141 kilometer per uur. Op andere plaatsen zijn windstoten van rond de 110 kilometer per uur gemeten.

"Toch is de zware windstoot bij Vlissingen niet heel extreem", zegt Marco Verhoef. "Wat wel extreem is, is een windstoot vannacht in de buurt van Utrecht van 122 kilometer per uur."

Mogelijk windkracht 10

Vannacht waaide het korte tijd hevig, aan het begin van de ochtend luwde de wind, maar in de loop van de ochtend trekt de storm weer aan. Aan de kust wordt vanochtend windkracht 9 verwacht, misschien 10. Vooral op de Wadden gaat het stormen. In de loop van de middag en avond luwt de storm.

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd vanwege zeer zware windstoten. Op sociale media melden mensen de eerste stormschade.

De NS rijdt volgens de normale dienstregeling. Wel rijden er tot zeker 13.00 uur geen treinen op de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda en tussen Dordrecht en Breda rijden geen intercity's. Tussen Den Haag en Rotterdam en tussen Zaandam en Alkmaar rijden minder intercity's. In een aantal plaatsen rijden ook geen bussen meer.

Waterkeringen

In kustplaatsen bestaat het risico op ondergelopen kades. Of er ook waterkeringen worden gesloten in verband met een hoge waterstand, kan Rijkswaterstaat nog niet zeggen. "Als het gebeurt, dan pas rond het middaguur", zegt een woordvoerder.

Gisteren werd al bekend dat uit voorzorg ruim honderd vluchten van en naar Schiphol zijn geannuleerd.

Ook andere Europese landen hebben last van de storm. Vooral in Groot-Brittannië, België en Frankrijk waait het tot vanavond nog hard. Er zijn geen berichten over slachtoffers en de schade valt mee, zeggen correspondenten. Wel zitten in Groot-Brittannië duizenden huishoudens zonder elektriciteit en bij de Eiffeltoren in Parijs is vannacht een windstoot gemeten van 144 kilometer per uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl