Demonstraties tegen regering in Iraanse steden
In diverse Iraanse steden is gedemonstreerd tegen de regering van president Rohani. De grootste acties waren in Kermanshah, een stad in het westen van het land. Ook in Rasjt, in het noorden, zijn grote demonstraties geweest. De demonstraties begonnen gisteren in het noorden. Mensen gingen daar aanvankelijk de straat op om te demonstreren tegen stijgende voedselprijzen.
Gaandeweg verlegden de demonstranten hun aandacht naar de regering in het algemeen. Zo beklaagden ze zich over corruptie en de betrokkenheid van Iran bij de conflicten in Syrië en Irak. De demonstranten scandeerden leuzen als "het volk bedelt en de geestelijken gedragen zich als God". Ze riepen ook op tot de vrijlating van politieke gevangenen.
Politieke demonstraties zijn zeldzaam in Iran. De laatste keer dat mensen massaal de straat op gingen tegen de regering was in 2009. Destijds werd ruim acht maanden gedemonstreerd tegen de herverkiezing van oud-president Ahmadinedjad. Demonstraties voor loonsverhoging of tegen ontslagen komen veel vaker voor.
De grote economische vooruitgang die de regering-Rohani beoogde met de ondertekening van het nucleaire akkoord met de VS in 2015 blijft vooralsnog uit. Ongeveer 3,2 miljoen van de 80 miljoen inwoners is op dit moment volgens de officiële cijfers werkloos en het aantal werklozen is dit jaar gestegen vergeleken met vorig jaar.
In Isfahan, een van de grootste steden van het land, trokken de demonstranten in eerste instantie samen op met fabrieksarbeiders die demonstreerden voor meer loon. Ook die demonstratie ging al snel niet meer over salarisverhoging, maar over de positie van president Rohani en de geestelijk leider van het land, ayatollah Khamenei.
Ook in de hoofdstad Teheran is gedemonstreerd. Volgens de politie waren er zo'n vijftig demonstranten op een centraal gelegen plein. Toen de politie hen vroeg om weg te gaan, deden de meesten dat ook. Volgens Iraanse media zijn er een paar arrestaties geweest.
Misbruik
Ayatollah Khamenei wil dat de veiligheidsdiensten hard ingrijpen tegen de acties. "Als de demonstranten hun gang kunnen gaan, zullen vijanden video's en foto's publiceren in hun media. Ze zullen zeggen dat de Islamitische Republiek zijn revolutionaire basis heeft verloren in Mesjhed", zei hij over de demonstraties in de op een na grootste stad.
Een vertegenwoordiger van ayatollah Khamenei zegt dat "een klein aantal mensen" misbruik maakt van de demonstraties tegen de stijgende prijzen door actie te voeren tegen de regering. Vice-president Jahangiri denkt dat tegenstanders van Rohani achter de acties zitten. "Zij die erachter zitten, zullen hun vingers branden."