Van Goghs Collse Watermolen weer 'thuis' in Noordbrabants Museum
Het is een mooie dag voor het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Vandaag is het schilderij de Collse Watermolen van Vincent van Gogh gepresenteerd.
"We hebben een speciaal ereplekje voor hem vrijgemaakt", zegt Charles de Mooij, directeur van het museum. Het schilderij hangt in het Van Gogh Paviljoen in de Brabantzaal, de grootste zaal in het museum.
Collse Watermolen valt op tussen de rest van de werken uit Van Goghs 'donkere periode', waarin hij veelal met donkere kleuren werkte. Het lentelandschap met een watermolen met rode daken is een relatief licht werk uit deze periode.
"Dat maakt dit werk net weer even iets anders in het oeuvre van Van Gogh", zegt De Mooij. "Het is voor zijn Brabantse periode een aantrekkelijk schilderij. Het past precies in het verhaal dat wij over Van Gogh willen vertellen."
Van Gogh werkte in 1884 aan een aantal schilderijen van molens. Zo schilderde hij de Collse Watermolen die hij passeerde als hij van zijn ouders in Nuenen naar Eindhoven wandelde. "Het werk laat Van Goghs fascinatie zien voor molens en watermolens in het bijzonder", zegt De Mooij. "En die watermolens vind je natuurlijk vooral in Brabant."
Het schilderij was sinds 2015 in bezit van een Amerikaanse verzamelaar. Onlangs deed de eigenaar het in de verkoop bij veilinghuis Sotheby's in New York. Het Noordbrabants Museum pakte de kans om het schilderij 'terug naar huis' te brengen.
Er was veel concurrentie dus er moest veel geld geboden worden: een kleine drie miljoen euro. Het is daarmee de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum.
De molen bestaat nog steeds
De Collse Watermolen bestaat overigens nog steeds. In 2003 werd hij gerestaureerd, het werk van Van Gogh werd als uitgangspunt gebruikt. "Dat vind ik het meest bijzonder", zegt De Mooij. "Het is een van de Van Gogh-monumenten waar wij als provincie trots op zijn."
Zaterdag is het museum gratis toegankelijk voor publiek om de nieuwe aanwinst te vieren.