Kinderen demonstreren tegen uitzetting van twee Armeense klasgenoten
NOS NieuwsAangepast

BN'ers maken zich sterk voor kinderpardon

Bekende Nederlanders vragen in een campagne steun voor 400 asielkinderen die al lange tijd in Nederland wonen. Onder de titel 'Ze zijn al thuis' roepen ze mensen op om een petitie te tekenen, waarin de politiek wordt gevraagd om deze kinderen een verblijfsvergunning te geven.

Onder andere Mr. Probz, Angela Groothuizen, Katja Schuurman, Anouk, Jan Terlouw, Gerard Spong en Arie Boomsma hebben hun handtekening gezet.

De tegenstellingen in de Kamer, zijn niet de tegenstellingen in de samenleving.

Tofik Dibi, initiatiefnemer

Initiatiefnemer van de campagne, Tofik Dibi, maakt zich al lange tijd sterk voor dit pardon. "Ik ben erg teleurgesteld dat dit niet is gelukt in het regeerakkoord. Dat had ik niet verwacht. Toen ik voor GroenLinks in de Tweede Kamer zat, waren we het er met D66 en de ChristenUnie over eens dat zo'n pardon er moest komen. Nu dat niet is gelukt, vind ik dat ik wat moet doen. December is daar de perfecte maand voor."

Uitzetting

Ongeveer 400 kinderen dreigen het land te worden uitgezet als het kabinet het kinderpardon niet verruimt. Deze kinderen zijn in Nederland opgegroeid, spreken de Nederlandse taal en kennen vaak alleen de Nederlandse cultuur. "Bij uitzetting van zo'n kind staan mensen van alle kleuren op", aldus Dibi. "Ik heb zelfs tegenstanders van immigratie zien opstaan als een kind uit hun directe omgeving dit dreigde te overkomen. Dan doen die verschillen er niet meer toe. De tegenstellingen in de Kamer, zijn niet de tegenstellingen in de samenleving."

Een manifestatie voor een ruimer kinderpardon in 2014

Actrice en zangeres Karin Bloemen is één van de mensen die haar naam aan de campagne verbindt. "Deze kinderen zíjn al thuis. Ze zijn hier geboren en getogen. Om ze uit hun veilige plek te halen naar een land waar ze de taal niet van spreken. Dat is zeer onbarmhartig!"

Nederland doet af aan het gevoel van liefde voor dit land, als jonge kinderen op deze manier het land worden uitgezet, zegt Bloemen. "Mijn moederhart breekt als ik dit hoor. Deze kinderen hebben al een slechte start gemaakt en zijn vaak beschadigd." Volgens Bloemen moeten deze mensen tot weldenkende mensen worden opgeleid. "Als ze dan groter worden en nieuwsgierig worden naar hun wortels, kunnen ze hun kennis gaan delen in hun land van herkomst. Nederland moet deze kinderen dragen, daar is dit land sterk genoeg voor."

De petitie voor een kinderpardon

Maatschappelijke organisaties en bekende Nederlanders zullen ruim een maand actie voeren om handtekeningen te verzamelen. Dibi hoopt dat zeker 200.000 mensen de petitie ondertekenen op de website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl