Minister: problemen met munitie en medische voorzieningen in Mali opgelost
Alle problemen met munitie en medische voorzieningen in Mali zijn opgelost. Minister Bijleveld zei in een overleg met de Tweede Kamer dat de Nederlandse militairen daar weer onder betere veiligheidsvoorzieningen kunnen werken.
De Nederlandse blauwhelmen blijven ook volgend jaar actief deelnemen aan de VN-vredesmissie in Mali. Het ziet ernaar uit dat een ruime meerderheid in de Tweede Kamer de deelname steunt aan de VN-missie Minusma, waarbij Nederland bijdraagt aan stabiliteit in Mali en daarmee de bredere Sahel-regio.
Er zijn zo'n 400 Nederlandse militairen in Mali, vooral in Gao. De missie is bedoeld om de zwakke regering in het land te ondersteunen.
Grote twijfels
Kamerleden hadden aanvankelijk grote twijfels over de missie, vanwege een ongeval in Mali met een mortiergranaat in 2016. Daarbij kwamen twee Nederlandse VN-militairen om het leven. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzocht de zaak en kwam onder meer tot de conclusie dat het soms oude materieel niet goed wordt gecontroleerd en dat de medische zorg tekortschoot. Toenmalig minister Hennis trad daarom af.
Volgens Bijleveld staat een VN-helikopter nu klaar voor medische noodgevallen. Ze herhaalde dat het door de OVV bekritiseerde Togolese ziekenhuis in Kidul nu aan alle eisen voldoet.
Volgende week spreekt de Tweede Kamer officieel zijn steun uit voor de vredesmissie in Mali. In ieder geval is nu al duidelijk dat PVV, SP en Denk tegen zijn.