Boortoren NAM vlak bij het dorp 't Zandt
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe stikstoffabriek moet Gronings gasprobleem oplossen

  • Reinalda Start

    redacteur Binnenland

  • Reinalda Start

    redacteur Binnenland

De Raad van State heeft vandaag geoordeeld dat oud-minister Kamp te weinig oog heeft gehad voor de veiligheid van de Groningers bij zijn besluiten over de gaswinning in het gebied.

Kamp stelde de leveringszekerheid van gas voorop. Nederland heeft exportcontracten met ons omringende landen voor de levering van gas. Maar ook Nederlandse huizen worden verwarmd met het gas uit Groningen.

Wil je de gaswinning verminderen, dan is de enige oplossing om zelf gas in te kopen. Nederland zou best meer gas uit het buitenland kunnen importeren. Maar het gas uit bijvoorbeeld Rusland en Noorwegen heeft een andere samenstelling dan het gas uit het Groningen-veld. Door in een fabriek stikstof aan dat gas toe te voegen, kan het toch worden gebruikt voor Nederlandse fornuizen en cv-installaties en voor de export. Een deel van de industrie kan wel direct op het geïmporteerde gas draaien.

Hieronder zie je hoe het gas uit het Groningen-veld en het geïmporteerde gas in Nederland zouden moeten worden verwerkt.

Begin vorig jaar vond minister Kamp van Economische Zaken het nog van groot belang dat er zo'n nieuwe stikstoffabriek zou komen. Groningse bestuurders en maatschappelijke organisaties reageerden verheugd op dat besluit. Maar na herberekeningen door de Gasunie, verantwoordelijk voor het gastransport, blijkt de bouw van de fabriek ruim 200 miljoen euro duurder te zijn dan aanvankelijk gedacht. Na dit advies besloot Kamp zijn besluit te herzien en door te schuiven naar het nieuwe kabinet.

Het kabinet Rutte III is inmiddels aangetreden. In het regeerakkoord is speciaal aandacht voor de problematiek in Groningen, maar over de stikstoffabriek wordt met geen woord gerept. Desgevraagd laat de nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat Wiebes weten zich eerst in het dossier te willen verdiepen. Wat opvallend is, omdat hij als staatssecretaris van Financiën ook regelmatig bij het gasdossier betrokken was.

Het kabinet wil ondertussen op zoek gaan naar nieuwe gasvelden en staat onder andere proefboringen naar gas op de Noordzee toe.

Rusland

Naast de hoge bouwkosten van de stikstoffabriek zijn er nog een aantal nadelen waar de politiek zich over moet buigen. Het te importeren gas moet vooral uit Rusland komen. Een land waar het kabinet niet graag afhankelijk van is.

Ook is het maar de vraag hoelang we in Nederland nog afhankelijk blijven van gas. Het kabinet wil dat nieuwe woningen en gebouwen niet meer op gas worden aangesloten. En voor het eind van de kabinetsperiode moeten 30.000 tot 50.000 bestaande huizen gasvrij zijn.

Ook de landen waarmee Nederland gascontracten heeft gesloten, versnellen de afbouw van gas.

Waardevernietiging

Tenslotte is de vraag: wat doe je met het gas dat nu nog in het Groningen-veld zit? Dat is nog miljarden euro's waard. De NAM stelt dat als er 300 miljard kuub gas in de grond blijft zitten, dat een waardvernietiging is van 50 tot 60 miljard euro. Dat staat in stukken die de NOS heeft opgevraagd bij het ministerie van Economische Zaken, in het kader van de Wet op de Openbaarheid van Bestuur.

Afwachten

Als de wil er is, kan er snel worden begonnen met de bouw van de stikstoffabriek. In het Groningse Zuidbroek is nog altijd grond gereserveerd voor de fabriek. De provincie en de gemeente Menterwolde hebben al aangegeven mee te willen werken.

De hoogste bestuursrechter gaf minister Wiebes vandaag een jaar de tijd om een nieuw besluit over de gaswinning te nemen. Wanneer het kabinet iets zal beslissen over de stikstoffabriek is onduidelijk.

De PvdA wil dat er zo snel mogelijk wordt gestart met de bouw. "Na de uitspraak van de Raad van State zou dit de eerste daad van de nieuwe minister Wiebes moeten zijn om te laten zien dat het hem wel menens is met de veiligheid van Groningers", laat Kamerlid Nijboer weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl