'Twee op drie mestverwerkers ZO-Nederland in de fout of verdacht'
In Oost-Brabant en Noord-Limburg wordt op grote schaal gefraudeerd met mest, meldt NRC. Na uitgebreid onderzoek schrijft de krant dat van alle mesttransporteurs en mestverwerkers in het gebied 65 procent weleens is veroordeeld of beboet of wordt verdacht van overtreding van de regels.
Ook het kantoor dat de mestboekhouding bijhoudt voor vrijwel al die ondernemingen, is deze zomer veroordeeld voor mestfraude, schrijft NRC. Vrijdag meldde de krant al dat de Rabobank jarenlang mestfraudeurs heeft gefinancierd in het grootste mestgebied van Nederland.
Veehouders mogen maar een deel van de varkens- en koeienmest uitrijden, om te voorkomen dat er te veel fosfaat en stikstof in de grond terechtkomen. De rest moet worden afgevoerd, maar dat kost volgens NRC zo'n 1000 euro per vracht. Daarom werken volgens de krant boeren samen met transporteurs en verwerkers om te doen alsof ze de mest vervoeren. Op papier wordt alles kloppend gemaakt, maar in de praktijk rijden vrachtwagens leeg heen en weer.
Schokkend
Secretaris Hans Verkerk van Cumela, de branchevereniging van mesttransporteurs, spreekt in de krant van "behoorlijk schokkende" bevindingen. Ook bestuursleden van Cumela zelf blijken te zijn veroordeeld, beboet of verdacht. Een van hen is onmiddellijk op non-actief gesteld en Cumela werkt aan een gedragscode.
In de mestverwerking gaat elk jaar zo'n 500 miljoen euro om, maar de boete op overtreding van de regels is met 300 euro betrekkelijk laag. Hoeveel er precies wordt gefraudeerd, is niet bekend en volgens de krant ook lastig vast te stellen.
De pakkans is in elk geval niet groot. In het gebied zijn zo'n 600 mesttransporten per dag, maar de NVWA heeft er maar vijf controleurs op de weg. "Tijdens de fipronil-affaire deze zomer zagen we hier wéken niemand", zei een chauffeur tegen NRC. "Toen was het feest."