Duizenden JFK-files openbaar, 300 documenten langer geheim
De Amerikaanse president Trump heeft besloten dat 300 documenten over de moord op John F. Kennedy voorlopig niet openbaar worden gemaakt vanwege de nationale veiligheid. Zo'n 2800 documenten zijn wel vrijgegeven door het Nationaal Archief. De president moest gisteren een beslissing nemen volgens een in 1992 aangenomen wet over de JFK-files.
De meeste documenten, die uit meerdere pagina's bestaan, zijn van de FBI en de CIA. Deze diensten hebben dan ook de meeste verzoeken ingediend om documenten voorlopig geheim te houden. Volgens het Witte Huis had Trump geen andere keus dan bepaalde documenten niet vrij te geven.
Uitzonderlijke gevallen
In het komende half jaar wordt nader onderzocht of openbaarmaking een risico is voor de werkwijze van inlichtingendiensten en de nationale veiligheid. De president zal volgens het Witte Huis de diensten op het hart drukken om na die zes maanden alleen in uitzonderlijke gevallen nog om geheimhouding te vragen.
In de VS hebben historici en andere deskundigen kritiek op het late tijdstip waarop nu opnieuw een aantal documenten niet wordt vrijgegeven, ook al is de verwachting dat er geen dingen in staan die de zaak op zijn kop zetten. Trump zelf had het in de aanloop naar de deadline van 26 oktober de indruk gewekt dat hij alle documenten wilde vrijgeven.
De toen 46-jarige president John F. Kennedy werd op 22 november 1963 doodgeschoten in Dallas door Lee Harvey Oswald. Die werd op zijn beurt twee dagen na de moord op Kennedy doodgeschoten door Jack Ruby. Rond de moord op Kennedy doen een flink aantal complottheorieën de ronde.
Een Amerikaanse commissie concludeerde in 1964 dat Oswald alleen handelde. Een onderzoek door het Congres in 1979 vond geen bewijzen voor de theorie dat de CIA betrokken was bij de moord op Kennedy.
Reactie CIA
Volgens de CIA zijn een groot aantal CIA-documenten over de moord al volledig vrijgegeven. In een verklaring laat de dienst weten dat de resterende documenten allemaal zullen worden vrijgegeven, maar dat sommige delen onleesbaar worden gemaakt.
De zwartgemaakte delen verbergen volgens de dienst de namen van geheim agenten, andere mensen en diensten met wie de CIA heeft samengewerkt en gebruikte methodes om informatie te verzamelen. De bewerkte delen in de documenten zouden minder dan 1 procent beslaan van alle CIA-informatie over de moord op JFK.