Statusupdate #metoo: meer vrouwen delen ongepast seksueel gedrag
De beschuldigingen van seksuele intimidatie aan het adres van Harvey Weinstein lijken een domino-effect te hebben. Terwijl andere actrices een boekje opendoen over de Amerikaanse filmproducer, komen wereldwijd steeds meer verhalen naar buiten over seksueel ongepast gedrag tegen vrouwen.
De Nederlandse schrijfster Anke Laterveer zette twee jaar geleden al op Twitter dat ze was aangerand en dat de politie daar niets mee deed. Ze lanceerde de hashtag 'Zeghet' en kreeg veel reacties van vrouwen die iets soortgelijks hadden meegemaakt. Maar er was ook veel wantrouwen in de reacties te horen.
Schadevergoeding
"Ik kreeg heel veel te horen: je moet ook wel naar je eigen aandeel kijken. Terwijl als iemand op straat beroofd wordt dan zegt bijna nooit iemand: ja maar wat was jouw aandeel dan, waarom liep je dan op straat? Maar als het over seksueel geweld gaat dan moet het slachtoffer ineens naar zichzelf kijken", zegt ze in het radioprogramma Nieuws en Co.
Laterveer is blij dat er nu zoveel vrouwen een boekje open doen over seksuele intimidatie, maar ze vindt het met naam en toenaam noemen van de dader niet zo'n goed idee omdat je veel risico loopt als slachtoffer. "Het misbruik vindt meestal plaats in een 1 op 1 situatie tussen dader en slachtoffer en er is meestal geen bewijs. Maar als jij dan zegt dat iemand jou heeft verkracht dan is er wel bewijs dat jij iets naars over die persoon zegt. In het uiterste geval zou het er dan op kunnen uitdraaien dat jij schadevergoeding moet betalen aan de man die jou verkracht heeft. Dat is natuurlijk super traumatisch."
Acteur en schrijver Lykele Muus plaatste een opiniestuk op Facebook waarin hij beschrijft wat hij gezien heeft aan ongewenst gedrag in de televisie- en theaterwereld. Zoals producenten die zomaar de kleedkamer van actrices binnenlopen als die zich staan om te kleden en regisseurs die in het voorbijgaan hun billen betasten.
Hij zag het, maar zei er nooit iets van en heeft daar spijt van. "Doordat mannen er eigenlijk nooit iets van zeggen denken de mannen die dit soort dingen doen dat het mag. Ze komen er altijd mee weg."
Hij kreeg veel reacties op het stuk en vooral veel dankbetuigingen. "Ik had niet gedacht dat het taboe zo groot is, dat het zo uniek is om dit te vertellen. Ik ga proberen als ik het weer zie gebeuren diegene daarop te wijzen, want ze weten het vaak zelf niet. Ze hebben het zelf niet eens door wat het effect is van wat ze doen."
Björk
Ook de IJslandse zangeres Björk plaatste een stuk op Facebook. Daarin vertelt ze dat ze tijdens het opnemen van een film seksueel geïntimideerd is. Ze noemt geen naam, maar schrijft wel dat het ging om een Deense regisseur.
"Nadat ik de regisseur meerdere malen had afgewezen, strafte hij me door me tegenover zijn team neer te zetten als een moeilijk persoon", schrijft ze in het bericht op Facebook.
Volgens Björk werd het gewoon geaccepteerd dat een regisseur zijn actrices betastte en lastigviel, aangemoedigd door zijn crew.
Verschillende media melden dat Lars von Trier de regisseur is door wie Björk werd lastiggevallen. In 2000 speelde ze in de door hem geregisseerde film Dancer in the Dark.
Op Twitter stellen vrouwen wereldwijd seksueel wangedrag aan de kaak via de hashtag 'MeToo'. De Amerikaanse actrice Alyssa Milano, die zegt dat ze zelf ook slachtoffer is, startte deze actie. Ze wil dat de omvang van het probleem in kaart wordt gebracht. .
#MeToo is in korte tijd trending geworden. Beroemdheden als Lady Gaga, Monica Lewinsky en actrice Rosario Dawson hebben er gedeeld dat ze slachtoffers zijn.
Actrice Evan Rachel Wood schreef: "Doordat ik al een keer was verkracht, was het de tweede keer makkelijker. Ik sloot me instinctief af. Mijn lichaam herinnerde het zich en beschermde me. Ik verdween."
Volgens Wood helpt het haar om haar verhaal met anderen te delen. Ze voelt zich daardoor minder alleen.
In Frankrijk startte journalist Sandra Muller vrijdag al een Twitteractie, waarin ze vrouwen opriep om de mannen door wie ze seksueel zijn lastiggevallen te benoemen. Het onderwerp met de hashtag 'balancetonporc', oftewel 'verlink je varken' werd trending. Zo'n 50.000 vrouwen reageerden.
Maar hoewel de ervaringen massaal werden gedeeld, volgden maar weinigen het voorbeeld van Muller door hun 'varken' bij naam te noemen.
Muller zelf schreef dat haar voormalige baas tegen haar had gezegd dat ze mooie borsten had en dat hij haar de hele nacht klaar zou laten komen.
In Italië konden vrouwen hun verhaal kwijt via de hashtag 'quellavoltache', oftewel 'die keer dat'. Er waren berichten over misbruik door bazen, ongepaste opmerkingen van leraren en agenten die de vrouwen niet serieus namen.
Actrice Asia Argento, één van de vele vrouwen die slechte ervaringen heeft met Weinstein, gebruikte de hashtag voor meer beschuldigingen, onder meer tegen een Italiaanse regisseur. Die zou zich aan haar hebben opgedrongen toen ze in zijn trailer was voor een zakelijk gesprek. Ze was toen 16 jaar oud.
Ze schreef ook dat ze ooit is gedrogeerd en verkracht door een Amerikaanse regisseur.