Amerikaanse beeldenstorm trekt verder naar Columbusbeelden
Politieagenten in New York bewaken dag en nacht een standbeeld van Christoffel Columbus naast Central Park, nadat standbeelden van de ontdekkingsreiziger op meerdere plaatsen waren beklad.
Een bron bij de politie noemt de bewaking in The New York Post een noodzakelijke maar hinderlijke verspilling van mankracht.
De agenten zijn er sinds afgelopen woensdag. Vandaag is de jaarlijkse Columbus Day, waarop de aankomst van de Italiaanse ontdekkingsreiziger in het huidige Amerika in 1492 wordt herdacht.
Genocide
De beelden zijn de afgelopen weken beklad met verf, graffiti en nagellak, melden Amerikaanse media. Er staan teksten op als 'dood de kolonisator', 'haat zal niet worden getolereerd' en 'eer genocide niet'.
Activisten zijn het oneens met de herdenking en verering van Columbus. Ze zien hem als een moordenaar en slavenhandelaar. Meerdere steden, waaronder Austin en Los Angeles, hebben de dag omgedoopt tot Indigenous Peoples Day, verwijzend naar de oorspronkelijke bewoners van Amerika.
Een burgerwacht in New Haven, op zo'n 130 kilometer van New York, is het oneens met de manier de activisten zich uiten. "Bel een lokale politicus, begin een brievencampagne, teken een petitie om het standbeeld te laten verwijderen als dat je niet bevalt", zegt een burgerwacht tegen de lokale site WFSB. "Het blijft een standbeeld en het vertegenwoordigt iets."
De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio heeft een commissie in het leven geroepen die moet adviseren wat te doen met standbeelden en andere monumenten in de stad die als aanstootgevend worden gezien.
Eerder dit jaar werden omstreden standbeelden zoals die van slavenhandelaren van hun sokkels gehaald. Het plan om in Charlottesville, Virginia het beeld van een generaal uit de burgeroorlog weg te halen, leidde tot protest van extreemrechts en tot tegendemonstraties. Daarbij overleed een 32-jarige vrouw.