Juffen en meesters staken voor meer geld en minder werkdruk
In Den Haag worden vandaag zo'n 30.000 basisschoolleraren verwacht. Ondanks berichten gisteravond over een half miljard extra voor het basisonderwijs, staakt 90 procent van de leraren.
De leraren gaan per bus naar Den Haag en verzamelen zich in het Zuiderpark. Daar is tussen 13.00 en 14.30 uur een manifestatie. Voor leraren die niet naar Den Haag willen of kunnen gaan, zijn er manifestaties in Groningen, Arnhem, Helmond en Venray.
De actievoerders willen 1,4 miljard euro, waarvan minimaal 900 miljoen voor de salarissen van leraren. De rest is nodig om de werkdruk te verlichten, bijvoorbeeld door kleinere klassen en onderwijsondersteuners. Twee weken geleden had de regering al 270 miljoen euro toegezegd voor salarissen.
Doorbetaald
De onderwijsbond AOb zegt dat duizenden scholen dicht blijven. Volgens de organisatoren betalen veel schoolbesturen hun stakende leraren gewoon door. Werknemers krijgen normaal een stakingsdag niet betaald.
Voor veel leerlingen betekent de staking een vrije dag. Veel bso's zijn extra open en ook sportclubs en culturele instellingen springen in het gat.
Pabo-diploma maar niet voor de klas
Uit een enquête van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico in opdracht van dagblad Trouw, het Onderwijsblad en de Groene Amsterdammer komt naar voren dat veel pabo-afgestudeerden die niet meer in het onderwijs werken bereid zijn om terug te keren voor de klas. Dan moet er wel wat worden gedaan aan de werkdruk en het relatief lage salaris van basisschoolleraren. Ook de administratieve rompslomp en te weinig carrièremogelijkheden zijn vaak genoemde bezwaren die een terugkeer in de weg staan.
"Uit ons onderzoek blijkt dat heel veel mensen toch jaren door blijven gaan voor de kinderen, maar dat ze door de werkdruk een burn-out krijgen", vertelt onderzoeker Emy Koopman. "Daarom willen ze alleen maar terugkomen als er iets aan de werkdruk wordt veranderd."
Overgestapt naar de zorg
Naar schatting zijn er ruim 30.000 mensen die een pabo-diploma hebben, maar niet meer voor de klas staan. Bijna twee derde van de 561 respondenten zou 'zeker' (19 procent) of 'misschien' (44 procent) willen terugkeren op de basisschool.
Het grootste deel van de respondenten is overgestapt naar de zorg. "Het is opvallend, maar de werkdruk daar wordt als veel lager gezien", zegt Koopman. Anderen werken nu in het voortgezet onderwijs. "Die geven bijvoorbeeld onbevoegd het vak rekenen op een vmbo-school. Dat lijkt me ook niet de bedoeling. En zij willen niet meer terug naar het basisschoolonderwijs, want voor hun nieuwe baan hoeven ze nooit overuren te draaien."
Juist open
Niet alle basisscholen zijn dicht. De docenten van de Windwijzer in Almere staken niet, maar besteden wel aandacht aan de problemen. De directeur van de school voelt zich soms een circusartiest, legt ze uit: "we moeten heel veel ballen in de lucht houden, dat doen we met heel veel plezier en liefde, maar het is soms ook heel zwaar."