IJzingwekkend rapport over slachting in Rohingya-dorp
Human Rights Watch (HRW) heeft een gedetailleerd verslag uitgebracht van het optreden van het Myanmarese leger in het Rohingya-dorp Maung Nu, in de deelstaat Rakhine, op 27 augustus. Daar zouden tientallen Rohingya-burgers die in het dorp hun toevlucht hadden gezocht, zijn vermoord. Hoeveel precies heeft de mensenrechtenorganisatie niet kunnen vaststellen.
HRW-onderzoekers spraken met veertien overlevenden en getuigen van het bloedbad. De gesprekken vonden plaats in Bangladesh, waar zij naartoe zijn gevlucht. Onderzoek doen in Rakhine is vrijwel onmogelijk, omdat Myanmar dat niet toestaat.
Aanval
Twee dagen voor de gebeurtenissen in Maung Nu hadden militante Rohingya in de omgeving een kamp en controleposten van het leger aangevallen. Daarbij zouden elf militairen zijn omgekomen. Het kamp ligt tien kilometer ten noorden van Maung Nu, een van de controleposten ligt nog dichterbij.
Honderden Rohingya vluchtten daarna naar een terrein in Maung Nu, omdat zij bang waren dat de militairen wraak zouden nemen. Op dat terrein stond een twee verdiepingen tellend gebouw. De mannen verstopten zich op de bovenste verdieping, de vrouwen en kinderen op de begane grond.
Sergeant Baju
Volgens de getuigen verschenen in de ochtend van 27 augustus ongeveer 25 militairen op het terrein. De getuigen herkenden de commandant, sergeant Baju. Hij woonde al 15 jaar in de buurt van het kamp en spreekt de Rohingya-taal.
Baju overtuigde de mannen op de bovenste verdieping ervan dat zij niet gedood zouden worden. Getuigen in omliggende heuvels zagen dat soldaten de mannen naar een plein brachten. Daar bonden ze hun handen op de rug en begonnen te slaan, te steken en met lange messen op hen in te hakken. Anderen werden doodgeschoten.
De 18 jaar oude Muhamedul Hassan werd met twee mannelijke familieleden door militairen uit zijn huis gehaald en naar het plein gebracht. Daar zag hij honderden vastgebonden mannen en jongens.
Hassan en zijn familieleden werden door vier militairen meegenomen naar de hoek van het plein. Daar kregen ze twee schoten in de rug. Hassan raakte bewusteloos, zijn familieleden werden gedood. Toen hij weer bijkwam zag hij dat het moorden doorging. Hij vluchtte, werd daarbij in de borst geraakt, maar kon toch nog ontsnappen.
De onderzoekers van HRW zagen zijn verwondingen. Hassan zegt dat die dag nog bijna dertig andere familieleden werden vermoord.
Een andere getuige zag hoe sergeant Baju een neef van hem doodschoot, een jongen van tien. "Eerst schoot Baju hem in het hoofd, zijn schedel barstte in vier stukken. Toen viel hij."
Ook zag een getuige in een kuil de lichamen van tien tot vijftien kinderen liggen, allemaal jonger dan 12 jaar oud. Ze waren met kapmessen omgebracht. De lichamen van de gedode Rohingya werden later door de militairen met vrachtwagens afgevoerd.
Vrouwen
Ook zijn er volgens HRW betrouwbare verklaringen over het betasten en aanranden van vrouwen. Dat gebeurde in de meeste gevallen bij het doorzoeken van hun kleren op geld, sieraden en andere zaken van waarde.