Turkse en Iraakse legertop bespreken Koerdisch referendum
Militaire escalatie in Koerdisch-Irak dreigt, nu het Koerdische afscheidingsreferendum maandag lijkt door te gaan. De Turkse en Iraakse legertop hebben vandaag gesproken over de "illegale" volksraadpleging. Militair ingrijpen door Turkije is een optie, zegt de Turkse premier Binali Yildirim. Verder dreigt hij met diplomatieke en economische sancties.
Het Turkse parlement verlengde vanmiddag het mandaat dat het leger toestaat militair in te grijpen in Syrië en Irak, mocht de nationale veiligheid van Turkije in het geding zijn. In het besluit staat dat "afscheiding op basis van etniciteit" een bedreiging is voor Turkije en de regio.
Onafhankelijkheidsstrijd Turkse-Koerden
Turkije heeft zwaarwegende belangen om de Koerdische onafhankelijkheid te dwarsbomen. Het land heeft een grote Koerdische minderheid, die geconcentreerd is in het zuidoosten van het land. In de strijd met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK vielen in dertig jaar tijd meer dan 40.000 doden.
'Referendum gaat door'
Een delegatie van de autonome Koerdische regio is vandaag in Bagdad om het referendum te bespreken met de Iraakse overheid. Maar ondanks grote internationale druk, is van afblazen geen sprake, zegt een adviseur van de Koerdische leider Massoud Barzani.
De Iraakse-Koerden wonen in een olierijk gebied. Ze hebben met Bagdad ook onenigheid over de verdeling van olie-inkomsten.