NOS NieuwsAangepast

Primeur Tunesië: moslimvrouwen mogen trouwen met niet-moslims

Een primeur voor de islamitische wereld. In Tunesië mogen moslimvrouwen vanaf morgen voor de wet trouwen met niet-moslimmannen. En dat is opmerkelijk, aangezien Tunesië hiermee de sharia, het islamitische recht dat zich baseert op de Koran en andere bronnen, aanpast.

"Er zijn vrouwenorganisaties die al 20 jaar vechten voor gelijke vrouwenrechten op elk gebied, maar het is president Beji Caid Essebsi geweest die het initiatief heeft genomen en de regering deze stap heeft aanbevolen. En dat is niet zonder verzet gegaan", zegt arabist en jurist Laila al-Zwaini.

Grondwet

In 2014 is in Tunesië een grondwet aangenomen waarin staat dat alle mannen en vrouwen in elk opzicht gelijk moeten zijn. "Het gaat erom dat Tunesië nu ook daadwerkelijk uitvoering geeft aan die grondwet", stelt al-Zwaini.

"Tunesië is echt een voorloper met veranderingen op het gebied van wetgeving gebaseerd op de sharia. Dat komt omdat in de grondwet staat dat ze een civiele staat willen zijn, wat inhoudt dat de staat gebaseerd is op burgerschap en suprematie van de wet. Evengoed is de sharia dan nog heel belangrijk voor ze."

Dit initiatief is ontzettend moedig en symbolisch heel belangrijk.

Laila al-Zwaini, arabist en jurist

Dat deze nieuwe wet tot een maatschappelijk debat gaat leiden, is voor al-Zwaini zeker. "De mentaliteit van de mensen verandert niet in één dag, ook een aantal religieuze leiders en andere conservatieven zijn het niet eens met deze stap. Maar dit initiatief is ontzettend moedig en symbolisch heel belangrijk."

Laila al-Zwaini, arabist en jurist

21e eeuwse sharia

Al-Zwaini zegt dat we in Nederland al gauw aan Saudi-Arabië denken, wanneer gesproken wordt over een land dat de 'ware' sharia toepast. "Maar misschien is Tunesië wel het voorbeeld van een land dat juist een moderne 21e eeuwse sharia voert."

De Ennahda-beweging, die deel is van de regeringscoalitie, heeft ook ingestemd met deze wet. "Eerst was deze islamitische partij nog tegen invoering van gelijke rechten voor man en vrouw. Maar na een congres hebben ze besloten staat en religie te scheiden en nu noemen ze zich moslimdemocraten."

Volgende stap

Tunesië is na goedkeuring van deze wet iets vrouwvriendelijker geworden. Het volgende discussiepunt is het erfrecht. Al-Zwaini: "Vrouwen erven de helft van wat een man in dezelfde positie erft. Ook dit staat heel duidelijk in de Koran voorgeschreven. Je gaat dan echt tegen de kern van de sharia in. Het zal een heel moeilijk punt worden, maar ze gaan het toch op tafel leggen."

De arabiste vindt Tunesië een heel dapper land. "Dit is in een land als Egypte nog niet denkbaar, daar zien ze deze vernieuwingen als een breuk met de sharia, niet als een moderne toepassing daarvan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl