Gronings experiment met basisinkomen loopt vast
Het Groningse experiment om via crowdfunding een Nederlander een jaar lang een basisinkomen te geven, is na ruim twee jaar vastgelopen. Er is nog lang niet genoeg geld ingezameld om voor de derde keer iemand van een basisinkomen te voorzien. Dat zegt Ronald Mulder van de Groningse stichting MIES (Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving), die deze proef begon.
Ruim twee jaar geleden kreeg een Groninger een jaar zonder voorwaarden duizend euro per maand van de donateurs. Daarna kreeg een kunstenares geld van donateurs. De bedoeling was om na te gaan wat het met mensen doet als ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun inkomen.
Te weinig geld
Maar er is nog niet genoeg geld ingezameld om het experiment een vervolg te geven. "De eerste 12.000 euro ophalen duurde precies 100 dagen, de tweede keer duurde het al bijna negen maanden en de derde keer zitten we nog maar op een kwart van het beoogde bedrag," vertelt Mulder tegen RTV Noord.
Toch geven ze de moed nog niet op. Volgende maand is in Groningen een kennisfestival over verschillende varianten van een basisinkomen, waar ook het experiment weer onder de aandacht wordt gebracht. Mogelijk levert dat nog de benodigde 9000 euro op. "Maar wat mij betreft geldt, drie keer is scheepsrecht. Daarna beëindigen we het experiment en is het aan de politiek om er een vervolg aan te geven." Mulder vindt dat een basisinkomen moet worden gefinancierd uit belastingen en niet uit donaties.
Minder campagne
De proef met het basisinkomen is niet mislukt, vindt de stichting MIES. "Zo'n drieduizend donateurs hebben belangeloos bijgedragen. Dat er geen geld meer binnenkwam, is vooral omdat we steeds minder campagne voerden."