NOS NieuwsAangepast

Nederlandse onderzoekslocatie Siberië onder water gelopen

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

  • Heleen Ekker

    redacteur Binnenland

Een onderzoekslocatie van Nederlandse wetenschappers in Siberië, is deze zomer helemaal overstroomd. Het gaat om een van de vier belangrijkste onderzoeksstations in Noord-Siberië.

Het station ligt op uren reizen van de bewoonde wereld, in de buurt van Chokurdagh. De locatie dient als weerstation en ook wordt er gemeten hoeveel broeikasgassen er door de ontdooiende permafrost in de bodem worden uitgestoten.

De Nederlandse onderzoeker Ko van Huissteden van de VU in Amsterdam reist al bijna 15 jaar elke zomer naar het onderzoeksstation in Siberië om de meetgegevens op te halen. Want het is niet mogelijk om de apparatuur op afstand af te lezen.

De Russen zelf

De overstroming heeft de opgestelde apparatuur flink beschadigd, zegt Van Huissteden. Ook zit er nu een gat in de meetgegevens, want vanaf half juni zijn er geen data meer opgeslagen.

Naast Nederlandse wetenschappers van de VU en de Wageningen Universiteit wordt de locatie ook gebruikt door de Russen zelf en door onderzoekers uit Zwitserland.

Via de satelliet is te zien dat de locatie is overstroomd

Van Huissteden heeft dit nog niet eerder meegemaakt. "Het afgelopen najaar was in Siberië erg warm. Daarna is er veel meer sneeuw gevallen dan normaal, waardoor collega's ook nog ingesneeuwd raakten. In het voorjaar is al die sneeuw gaan smelten en viel er bovendien abnormaal veel regen, terwijl er in de monding van een dichtbijgelegen rivier nog ijs lag. Daardoor kon het water niet weg en overstroomde de boel."

Of dit direct het resultaat is van klimaatverandering, is moeilijk te zeggen, aldus Van Huissteden. "Maar het ligt zeker in de lijn der verwachting. De klimaatmodellen zeggen dat er zo ver in het noorden veel meer neerslag zal vallen, in de vorm van regen en sneeuw."

  • Josh Dean
  • Josh Dean
  • Josh Dean

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl