Al zeker 300 doden bij overstromingen Zuid-Azië
Bij overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van zware moessonregens zijn in Zuid-Azië de afgelopen dagen al zeker 300 mensen omgekomen. Het natuurgeweld houdt miljoenen mensen in Nepal, India en Bangladesh in zijn greep. Door het hoge water en de aardverschuivingen zijn talloze gebouwen en bruggen verwoest en oogsten weggevaagd.
De meeste dodelijke slachtoffers vielen in Nepal en het oosten van India.
De Nepalese tv toonde beelden van mensen die met huisraad en dieren in de armen door water waden dat tot aan de borst reikt. Het gaat hier om de ernstigste wateroverlast in tien jaar tijd. Hulpverleners leveren met helikopters tenten, voedsel en water af bij burgers die door het hoge water zijn afgesloten van de buitenwereld.
De eerste gevallen van tyfus en geelzucht zijn al gemeld. De Nepalese autoriteiten vrezen voor een grootschalige uitbraak van deze ziekten.
Meer regen
In de Noord-Indiase deelstaat Bihar zijn sinds zondag 56 doden gevallen door overstromingen. Ruim twee miljoen mensen zijn geëvacueerd naar veiliger gebieden. Maar ook Bangalore, de zuidelijk gelegen IT-hoofdstad van India, staat deels onder water.
Het naburige Bangladesh meldt dat er tot dusver 39 doden zijn gevallen door het noodweer. Het land vreest nog veel meer overlast door de gezwollen rivieren die vanuit India uitmonden in een delta in Bangladesh. Honderdduizenden mensen hebben op last van de autoriteiten hun huis verlaten om elders te wachten tot het water zakt.
Meteorologen verwachten voor de komende dagen nog veel meer regen. De moesson duurt in Zuid-Azië van juni tot en met september. De regens zijn van groot belang voor de boeren in deze landen, maar leiden elk jaar ook tot veel schade en dodelijke slachtoffers.