Tesla-topman haalt met gemak 600 miljoen dollar op
Niet heel veel topmannen hebben die gave, maar Elon Musk wel. De Amerikaanse baas van de elektrische autofabrikant Tesla wist in een paar uurtjes 600 miljoen dollar los te peuteren bij investeerders. Terwijl nog onzeker is of de Amerikaan al zijn ambities met Tesla waar kan maken.
Musk heeft het geld nodig voor de productie van de nieuwe Tesla Model 3. Na twee duurdere modellen, wil Tesla met de Model 3 de wereld veroveren met een goedkopere auto. In Amerika kost de auto 35.000 dollar, de Europese prijs is nog niet bekend.
Er zijn al ruim een half miljoen auto's besteld, met een aanbetaling van 1000 euro per stuk. Maar Tesla heeft nog helemaal geen fabrieken om die auto's allemaal te gaan maken. Nu maakt het bedrijf nog geen 100.000 auto's per jaar, terwijl het de ambitie heeft om in 2018 500.000 auto's te bouwen.
1,5 miljard dollar
Probleem is dat Elon Musk veel te weinig geld in kas heeft voor die ambities. Dus probeert hij nu in een paar dagen tijd 1,5 miljard dollar op te halen, in de vorm van obligatieleningen tegen een rente van bijna 5 procent. En dat lijkt geen probleem. Op een eerste bijeenkomst in het Palace Hotel in New York, trokken investeerders meteen de beurs en verschaften Tesla dus 600 miljoen aan leningen.
"Dat is behoorlijk veel, wonderlijk", zegt analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers. "Velen hebben een blind vertrouwen in Musk. Hij heeft natuurlijk al prestaties geleverd met eerdere bedrijven, maar dit moet nog bewezen worden. Hij moet de productie ongekend gaan opvoeren. Ben benieuwd of dat gaat lukken. Ik zou zelf de aanschaf van een aandeel Tesla op dit moment niet adviseren."
Kinderziektes
Volgens Van Beek kan er bij de productie van auto's van alles misgaan. "Het komt niet zelden voor dat auto's kinderziektes hebben en dan krijg je peperdure terugroepacties. Ook moeten de huidige modellen nog een paar jaar rijden om echt iets te kunnen zeggen over de kwaliteit. De Tesla lijkt ook een statussymbool, zoals de iPhone bijvoorbeeld. Dat kan veranderen."
Amerikaanse analisten spreken ook van een investering gebaseerd op beloftes. Sommigen denken dat Musk daarbij profiteert van de lage rente. Dan kan een obligatielening met een tegenprestatie van 5 procent een optie zijn.
Later dit jaar kunnen de eerste Amerikanen hun bestelde Model 3 gaan afhalen, belooft Tesla nu. In Nederland moet de nieuwe Tesla medio 2018 rondrijden. Maar dat kan ook later worden, meldt de autobouwer zekerheidshalve op zijn website.