Banken en overheid staan pluimveebedrijven bij in fipronil-affaire
De overheid en banken gaan pluimveebedrijven die zijn getroffen door de fipronil-affaire financieel ontlasten en bijstaan. Dat zei staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken na overleg met de pluimveesector.
De banken hebben toegezegd dat zij ervoor zorgen dat pluimveebedrijven op de korte termijn niet in de financiële problemen komen. Er is verzekerd dat de gedupeerden hun rekeningen kunnen blijven betalen. "Als het ergste achter de rug is gaan we met iedereen om tafel om de balans op te maken", zegt Van Dam.
De overheid heeft niet direct geld beschikbaar voor de getroffen pluimveebedrijven. "We hebben geen geld op de plank liggen om alle kosten te dekken", zegt Van Dam.
Het ministerie geeft getroffen bedrijven wel uitstel van betaling op premies die ze aan het Diergezondheidsfonds moeten betalen. "We kijken nog of ze andere rekeningen betalen aan de overheid die we tijdelijk kunnen laten liggen, om ze door deze moeilijke periode te helpen."
Verder bekijkt het ministerie hoe het vertrouwen in het buitenland kan worden hersteld. In Duitsland werden Nederlandse eieren uit de supermarkten gehaald. De Belgische regering zegt dat de NVWA al in november 2016 werd getipt over mogelijke aanwezigheid van fipronil in Nederlandse eieren. Van Dam wilde daar niet op reageren en zei dat de NVWA later vandaag met een verklaring komt.
De voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Hennie de Haan, is tevreden met de uitkomst van het gesprek. Vooral de medewerking in de internationale handelsbetrekkingen noemt zij constructief. "Meer dan de helft van onze eierproductie gaat de grens over, dus daar hebben wij hulp van de overheid bij nodig", zegt De Haan.
Problemen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwde anderhalve week geleden voor fipronil. Het bedrijf Chickfriend leverde dat middel illegaal voor het bestrijden van bloedluis bij kippen. Daardoor raakten de eieren besmet.
De besmette eieren zijn vernietigd. Kippen die zijn besproeid met het middel worden geruimd of moeten afslanken om het middel kwijt te raken.
Om de kippen fipronil-vrij te krijgen, moeten de stallen worden gereinigd. Omdat er nog betrekkelijk weinig bekend is over de stof, is niet duidelijk hoe dat precies moet gebeuren. Het ministerie van Economische Zaken heeft een potje van "een paar ton" beschikbaar gesteld voor onderzoek daarnaar, zegt Van Dam.