NVWA breidt lijst besmette eieren uit
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de lijst met serienummers van mogelijk schadelijke eieren uitgebreid. Vanavond zijn zeventien codes van 'fipronil-eieren' toegevoegd, later volgen er meer.
Bij alle nieuwe codes gaat het om eieren waarvan consumptie door kinderen wordt afgeraden. Elke code komt overeen met één bepaalde pluimveehouderij. In totaal staan er nu 28 'besmette' codes op de lijst. Bij 27 daarvan is het fipronil-gehalte alleen voor kinderen mogelijk schadelijk, bij de andere eicode is er volgens de NVWA een acuut gevaar voor de volksgezondheid.
De NVWA gaf gisteravond een waarschuwing uit omdat er fipronil in eieren was aangetroffen. Dat middel, dat verboden is in de voedselketen, is daar waarschijnlijk terechtgekomen doordat het bedrijf Chickfriend het gebruikte om bloedluis te bestrijden bij pluimveehouderijen.
Zes bedrijven vrijgegeven
Afgelopen week werden zo'n 180 pluimveebedrijven uit voorzorg gesloten door de NVWA, omdat ze in de administratie van Chickfriend voorkwamen. Ondertussen zijn er zes weer vrijgegeven. Zij mogen dus weer eieren afvoeren. Waarschijnlijk wordt later deze week pas duidelijk of meer bedrijven weer open mogen.
Er hebben zich bij de NVWA ook bedrijven gemeld die contact hebben gehad met Chickfriend, maar niet in de administratie voorkwamen. Die bedrijven worden ook onderzocht.
Samen met de levensmiddelensector kijkt de NVWA nog naar producten waarin besmette eieren mogelijk zijn verwerkt, zoals mayonaise.
De supermarktenbranche kreeg gisteravond een lijst met codes van besmette eieren van de NVWA. Daarna zijn in enkele honderden supermarkten eieren uit de schappen gehaald, zegt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Naar schatting gaat het in totaal om vele miljoenen eieren.
Volgens de directeur van het CBL zijn alle besmette eieren inmiddels uit de supermarkten verdwenen. "Iedereen kan vanavond een lekkere omelet maken", zegt René Roorda.
Miljoenen euro's aan schade
Roorda zegt dat de supermarkten op scherp staan en de berichten van de NVWA goed in de gaten houden. "We willen geen risico's nemen. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat in de Nederlandse supermarkten veilige eieren liggen."
De supermarkten lopen door de affaire vele miljoenen euro's schade op, schat het CBL. Die schade zullen de winkels proberen te verhalen op hun leveranciers.