Nieuwe behandeling biedt soelaas bij slaapapneu
Het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein en het OLVG in Amsterdam zijn begonnen met een nieuwe behandelmethode voor mensen die lijden aan slaapapneu. Dat gaat met een tongzenuwstimulator - een klein kastje dat lijkt op een pacemaker.
Bij mensen met apneu valt de ademhaling regelmatig stil tijdens de slaap. Soms schrikken ze wakker. Slaapapneu leidt tot vermoeidheid, maar kan ook allerlei andere klachten veroorzaken zoals hart- en vaatziekten en schildklierstoornissen. Ongeveer een half miljoen mensen in Nederland hebben een min of meer ernstige vorm van apneu.
Op dit moment wordt apneu vaak behandeld met hulpmiddelen als een mondbeugel of een gezichtsmasker. Maar die middelen werken lang niet altijd.
Obstructie
De tongzenuwstimulator is een apparaatje zo groot als een doosje lucifers. Er zitten twee draden aan vast, met aan beide uiteinden een elektrode. Het ene uiteinde wordt tussen twee ribben geplaatst en registreert of wordt ingeademd. De tweede elektrode leidt naar de tongzenuw. Zodra de ademhaling dreigt stil te vallen doordat de tong te ver terugzakt in de keel, krijgt de tongzenuw een lichte stroomprikkel. Zo gaat de tong automatisch naar voren en wordt obstructie van de luchtweg voorkomen.
"Inmiddels hebben we hier twaalf patiënten mee geholpen. De resultaten zijn goed", laat kno-arts Marcel Copper van het Antonius bij RTV Utrecht weten. Copper benadrukt dat de techniek, die ook in de Verenigde Staten, Duitsland en Zwitserland wordt toegepast, nog niet voor elke patiënt met slaapapneu geschikt is.