Oranje-international Slegers bijt zich door teleurstelling heen
Ze kent het Zweedse voetbal op haar duimpje. Ze woont en voetbalt al jaren in het Scandinavische land. Zaterdag zou ze eigenlijk zelf op het veld moeten staan in de kwartfinalewedstrijd van het EK voetbal tussen Oranje en Zweden. Renée Slegers (28) is echter herstellende van een zware kruisbandblessure.
"Het wordt een spannend, gelijkopgaand duel. Het zou best een verlenging kunnen worden", kijkt de Brabantse vooruit. De geblesseerde middenvelder was er vorig jaar in maart nog bij toen Oranje zich door de 1-1 tegen Zweden in Rotterdam niet plaatste voor de Olympische Spelen. Zweden ging wel en veroverde uiteindelijk zilver in Rio.
"Zweden is een ploeg met een heel ervaren selectie en een zeer gedisciplineerde verdediging. Ze verloren van Italië, maar hadden in de laatste linie wel drie vaste krachten vervangen", zegt Slegers over de tegenstander.
"Beide ploegen kennen elkaar door en door. Oranje zal wat meer balbezit hebben en Zweden gokt wat meer op de counter", verwacht Slegers, die in 2011 naar Zweden vertrok. Na eerst twee seizoenen voor Djurgardens IF Dam te hebben gespeeld, verkaste ze naar Linköpings.
Momenteel zit Slegers zonder club. Ze is al ruim vijf maanden aan het herstellen van een zware kruisbandblessure, die ze in december vorig jaar opliep. Het EK, nota bene in eigen land, is het tweede grote titeltoernooi dat ze door een blessure mist. Twee jaar geleden overkwam haar hetzelfde voor het WK in Canada.
Geen trek in EK
Aanvankelijk had ze totaal geen trek in het EK in Nederland. Emotioneel kon ze het niet verteren dat ze er weer niet bij zou zijn. "Ik was op vakantie in Spanje en dacht: ik blijf. Toen ik in Utrecht bij het openingsduel zat, vond ik het heel moeilijk toen het volkslied klonk. Uiteindelijk is mijn gevoel daar helemaal omgeslagen en ben ik helemaal meegegaan in de euforie."
Professioneler
Het niveau van het Zweedse vrouwenvoetbal is hoog. De benadering is daar volgens Slegers aanmerkelijk professioneler dan in Nederland. Alleen is de invloed van de competities in Frankrijk, Engeland, Spanje en Duitsland steeds duidelijker te merken.
"Daar zit het geld, zijn betere trainers, zijn de faciliteiten extreem goed. Er gaan miljoenen in om", legt ze uit. "Zelfs in Nederland zijn de faciliteiten voor de vrouwen tegenwoordig wat beter dan in Zweden. Je merkt dat steeds meer speelsters uit Zweden wegtrekken. Maar het vrouwenvoetbal leeft wel in Zweden. Alle EK-duels worden live uitgezonden op televisie."
Over het Nederlands elftal is Slegers positief. "De eerste wedstrijd tegen Noorwegen was heel goed, de eerste helft tegen Denemarken ook. Het duel met België was rommelig, maar er zit veel kwaliteit in de selectie. Lieke Martens en Vivianne Miedema waren er twee jaar geleden bij het WK ook bij, maar nu zijn ze veel volwassener en veel beter dan toen."
Zaterdag, als Nederland het in Doetinchem om 18.00 uur tegen Zweden opneemt, is Slegers niet in het stadion aanwezig. "Ik heb komend weekeinde afspraken in Engeland, maar daarna ben ik er wel bij tijdens de halve finale en finale", zegt ze vol vertrouwen.
Zweden thuisbasis
En haar eigen carrière? "Ik heb momenteel geen club, maar Zweden is mijn thuisbasis. Ik heb er een huisje gekocht. De revalidatie zal nog wel een half jaar in beslag nemen. In oktober begin ik aan een trainerscursus. Eerst was ik er klaar mee, maar ik vind het spelletje toch nog heel leuk. En fit worden, dat is ook belangrijk."