Eurocommissaris dreigt met dichtdraaien geldkraan Polen
Eurocommissaris Jourová van Justitie vindt dat de EU moet overwegen om de subsidies aan Polen stop te zetten. In een interview met de Duitse krant Neue Osnabrücker Zeitung zegt zij dat de inachtneming van grondrechten van burgers en het principe van de rechtsstaat voorwaarden moeten zijn voor het ontvangen van zulke subsidies.
"Ik kan me niet voorstellen dat Duitse of Zweedse belastingbetalers voor de oprichting van een dictatuur in een ander land willen betalen", zegt Jourová.
Hard getroffen
De Tsjechische Eurocommissaris benadrukt dat lopende subsidies niet stopgezet kunnen worden. Haar dreigement gaat over de volgende begrotingsperiode, die begint in 2021.
Jourová kan niet in haar eentje beslissen over het stopzetten van de subsidies. Zo'n eventueel besluit wordt genomen door de volledige Europese Commissie of door de regeringsleiders van de lidstaten.
Mocht Polen zijn subsidies kwijtraken, dan wordt het land daar hard door getroffen. De Poolse economie is erg afhankelijk van de geldstroom uit Brussel.
Democratische waarden
Het is niet de eerste keer dat Jourová dreigende taal uit richting Polen. In een interview met Spiegel Online zei ze begin deze maand al dat iedereen in Europa zich moet houden aan bepaalde normen en waarden.
"Mensen die zich niet aan de wet houden en onze democratische waarden niet respecteren, zouden niet in Europa moeten wonen", zei ze.
De opmerkingen van Jourová zijn een steun in de rug voor Eurocommissaris Timmermans, die Polen al vaker heeft gewaarschuwd.
Omstreden hervorming
De Poolse regering wil de rechterlijke macht hervormen. Tegenstanders van het regime vrezen dat de democratie wordt uitgehold, omdat de regering volgens hen de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht aantast.
Volgens een omstreden wetsvoorstel van de regering krijgen het parlement en de minister van Justitie de bevoegdheid om rechters te benoemen, zonder overleg met de rechterlijke macht. De regering zegt dat dat nodig is omdat de huidige rechterlijke macht corrupt is.
Overigens verraste president Duda juist gisteravond vriend en vijand door het wetsvoorstel tegen te houden. Hij wil dat het wordt aangepast.
Regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) is verantwoordelijk voor meer controversiële wetten. Zo wordt de leiding van de publieke omroep sinds begin dit jaar benoemd door de regering. De oppositie spreekt van een persbreidel.