Dode bij schietpartij referendum over regering-Maduro
Bij een door de oppositie georganiseerd referendum in Venezuela is zeker een dode gevallen, toen een bende op motoren het vuur opende bij een kerk in Caracas, waar mensen hun stem uitbrachten. Volgens het bureau van de openbaar aanklager zijn er ook drie mensen gewond geraakt.
Eerder was er in het zuiden van het Zuid-Amerikaanse land een incident: gemaskerde mannen gooiden traangas in twee stemlokalen. Of daarbij slachtoffers zijn gevallen, is onduidelijk.
Op meer dan tweeduizend plaatsen in Venezuela kunnen inwoners vandaag stemmen voor het onofficiële referendum. De oppositiepartijen hebben het georganiseerd: ze willen af van president Maduro en een einde aan twee decennia van socialistische overheersing.
Kiezers wordt gevraagd of ze vervroegde presidentsverkiezingen willen, of er een nieuwe volksvergadering moet komen en of het leger de huidige grondwet moet verdedigen. Maduro wil die grondwet herschrijven om zijn positie te verstevigen.
Acht miljoen
Het oppositionele referendum is niet rechtsgeldig, maar de opkomst en uitslag kan het conflict tussen de regering en de oppositie wel een andere dynamiek geven. Een coalitie van twintig oppositiepartijen heeft veertien miljoen stembiljetten geprint. Zoveel stemmen worden niet verwacht, maar als miljoenen mensen zich tegen de regering keren, zal dat de druk op de regering van Maduro verhogen.
De opkomst lijkt tot nu toe behoorlijk. Er staan rijen bij stemlokalen in kerken, theaters, sportvelden en zelfs op rotondes. Ooggetuigen noemen de sfeer feestelijk. De oppositie krijgt geen medewerking van de lokale kiesraad. Bovendien heeft de media-toezichthouder het tv- en radiozenders verboden om het woord 'referendum' te gebruiken. Ook moeten ze oppositiegezinde commercials weren.
Gebrek aan alles
In Venezuela is het al maanden onrustig. Bijna dagelijks zijn er protesten, waarbij het aftreden van de regering wordt geëist. In het land is een gebrek aan voedsel, aan zorg en de overheidsinkomsten zijn fors teruggelopen. Het land heeft te maken met een zware economische crisis als gevolg van jarenlang wanbeleid en de lage olieprijs.
Begin deze maand bestormden aanhangers van Maduro het parlement, waarbij zeker drie parlementariërs gewond raakten. Maduro had het door de oppositie gedomineerde parlement overigens al deels buitenspel gezet, via het door hem gedomineerde hooggerechtshof.
Bij eerdere protesten kwamen de afgelopen maanden zeker negentig mensen om het leven en raakten 1500 mensen gewond. Meer dan 500 betogers zitten in de gevangenis.
De regering van Maduro houdt zelf op 30 juli een officieel referendum over een grondwetgevende vergadering, waarmee hij het kiesstelsel wil aanpassen. Voortaan zou een deel van de zetels moeten worden ingenomen door groepen als gepensioneerden en arbeiders. In die groepen zitten volgens critici veel aanhangers van Maduro's socialistische partij. De regering noemt het referendum van vandaag illegaal en destabiliserend.
Naar verwachting komt de oppositie vannacht met de uitslag van het referendum.