NOS Nieuws

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid of niet? Zo kiezen deze zzp'ers

"Ondernemen is afgewogen risico's nemen." Dat zeggen veel ondernemers gevraagd naar het hoge percentage zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers) dat niet verzekerd is tegen arbeidsongeschiktheid.

Uit onderzoek blijkt dat 80 procent niet verzekerd is, ook al noemen ze hun financiële positie nu veel positiever dan twee jaar geleden.

In mijn ogen was sparen een beter alternatief.

Rogier van der Winden, projectmanager

Rogier van der Winden (37) is projectmanager en begeleidt de implementatie van software waarmee bedrijven hun onlineverkopen, voorraden en klantenbestanden kunnen koppelen. Hij is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Een zeer bewuste keuze, zegt hij. "Ik ben een eigenwijze eigenaar, ik lig niet wakker van het risico op arbeidsongeschiktheid."

"Breek ik mijn been, dan is dat voor mijn werk geen risico. Voor een bouwvakker of een duiker wel, maar ik zou mijn werk ook nog vanuit een rolstoel kunnen doen. En als ik toch thuis kom te zitten, dan kan ik dat opvangen. Daar heb ik voor gespaard."

Van der Winden heeft toen hij acht jaar geleden begon, besloten geen verzekering af te sluiten. "De goedkoopste kostte me 300 euro in de maand. Dat is 3600 euro per jaar en dat acht jaar lang. Dat heb ik bespaard. In mijn ogen was sparen een beter alternatief."

Verplicht verzekeren?

In de politiek gaan stemmen op om zzp'ers te verplichten zich te verzekeren. "Dat vind ik geen goed idee. Ik dop mijn eigen boontjes. Die overheid en opdrachtgevers hoeven ook niet voor mij te zorgen als ik tijdelijk geen werk en dus inkomen heb."

"Het zelfstandig zijn biedt mij voordelen, die ik niet wil opgeven. Dan bemoeien ze zich met mijn onderneming. Ik blijf liever zelfstandig. Je bent zelfstandig of je bent het niet."

Het was een paar duizend euro op jaarbasis. Ik weet nog dat ik daarvan schrok.

Bas Dijkstra, reisorganisator

Bas Dijkstra (30) heeft een eigen reisbureau voor actieve groepsreizen. Deels organiseert hij die vanuit zijn kantoor, maar hij gaat zelf ook mee op pad als groepsleider. Hij is net terug van een outdoor-vakantie. "Het is klimmen, abseilen, raften, mountainbiken. Superleuk!"

Hoewel zijn gezondheid van groot belang is voor zijn werk, koos Dijkstra er ruim twee jaar geleden bewust voor zich niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. "Ik heb het destijds uitgerekend. Het was een paar duizend euro op jaarbasis. Ik weet nog dat ik daarvan schrok."

"Je moet prioriteiten stellen, er moet wel geld voor zijn. Ik heb nu nog een laag inkomen, want ik zit nog in de opbouwfase," Dijkstra is tegen een verplichte verzekering. "Het maakt de drempel voor ondernemers wel veel hoger. Ondernemen is altijd een risico. Daarvoor heb je ondernemersbloed, je durft een gokje te wagen. Hiermee schrik je ondernemers af."

Toch sluit hij niet uit dat hij in de toekomst alsnog voor een verzekering kiest. "Als ik kinderen zou krijgen, bijvoorbeeld. Want dan wil je wel dat die een mooie jeugd en opleiding krijgen."

Waarom is het wel verplicht voor mensen in loondienst en niet voor ondernemers?

Inger van Nes, revaliderend ondernemer

Inger van Nes (31) had tot drie jaar geleden een adviesbureau, werkte in een firma met twee andere zzp'ers en was bestuurslid van de VUvereniging in Amsterdam. Maar hersenletsel na een zwaar fietsongeluk maakte haar op slag arbeidsongeschikt. En daarvoor was ze niet verzekerd.

"De therapie en de revalidatie is praktisch klaar. Binnenkort ga ik weer kijken wat ik voor werk kan doen, met beperkte mogelijkheden."

Ze was niet bewust onverzekerd. "Ik had destijds zo mijn aannames: het is vast heel duur, dat kan ik niet betalen. Ik heb het toen niet uitgezocht."

Broodfonds

Van Nes weet nog niet zeker of ze weer als zelfstandig ondernemer aan de slag wil en heeft nog niet nagedacht over de vraag of ze zich dan gaat verzekeren. Een broodfonds is ook een optie. De firma van haar collega's heeft daar na Van Nes' ongeluk voor gekozen. Daarbij leggen alle deelnemers elke maand een klein bedrag in. Als iemand ziek wordt, krijgt die een uitkering.

Maar Van Nes twijfelt. "Voor een broodfonds moet je wel een jaar lang minimaal 750 euro per maand verdienen en dat een jaar lang volhouden. Dan pas mag je instappen. Nu is dat voor mij onhaalbaar."

Toch is ze heel duidelijk voorstander van verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, ook als de overheid het bijvoorbeeld zou verplichten. "Graag. Het is raar dat we dat niet hebben, vooral in situaties met een hypotheek of kinderen. Waarom is het wel verplicht voor mensen in loondienst en niet voor ondernemers? Ik snap dat niet."

Zzp'er in de bouw: ik wil geen risico lopen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl