'Business as usual' na invoering inreisverbod VS
Het aangepaste inreisverbod voor burgers uit zes moslimlanden die naar de Verenigde Staten willen reizen, heeft niet geleid tot problemen op luchthavens. Anders dan in januari, toen na het afkondigen van een veel strenger inreisverbod chaos ontstond, is voor zover bekend niemand geweerd of vastgezet na aankomst in de VS.
Het afgezwakte inreisverbod is sinds 02.00 uur Nederlandse tijd van kracht. Burgers uit Syrië, Iran, Jemen, Somalië, Sudan en Libië zijn alleen nog welkom in de VS als ze kunnen aantonen dat daar naaste familie woont of als ze zijn uitgenodigd door een bedrijf of onderwijsinstelling. Visa die al waren afgegeven blijven gewoon geldig, ook als iemand niet aan de nieuwe criteria voldoet.
'Bonafide' familieband
Op tal van luchthavens hadden zich gisteravond advocaten en activisten verzameld om eventueel gestrande reizigers te kunnen helpen, maar zij hadden weinig te doen. Luchtvaartmaatschappijen hebben tot op heden niemand geweerd van vluchten naar de VS.
Wel heeft de staat Hawaï een rechter ingeschakeld omdat het de richtlijnen voor een "bonafide" familieband te streng vindt. Ook grootouders en ooms en tantes zouden moeten worden gezien als naaste familie, vindt de staat.
President Trump kondigde kort na zijn inauguratie in januari een algeheel inreisverbod af voor inwoners van zeven moslimlanden: de zes die nu ook worden genoemd plus Irak. Honderden mensen uit die landen waren al onderweg naar de VS toen Trumps decreet van kracht werd en strandden. De maatregel leidde tot felle protesten op de luchthavens van New York, Washington en andere steden.
Rechters schortten het oude inreisverbod na een paar dagen op. Het Hooggerechtshof bepaalde maandag dat grote delen ervan wel degelijk toelaatbaar zijn. Daarop formuleerden de betrokken ministeries nieuwe regels, die afgelopen nacht van kracht werden. Door het grotere aantal uitzonderingen en de voorbereidingstijd verliep de invoering van het inreisverbod nu veel soepeler.