EU legt Google recordboete van 2,42 miljard euro op voor misbruik machtspositie
De Europese Commissie heeft Google een recordboete van 2,42 miljard euro opgelegd voor machtsmisbruik via zijn zoekmachine. Het bedrag is veel hoger dan verwacht; er was rekening gehouden met een boete van 1,1 miljard euro. De hoogste boete was tot nu toe opgelegd aan Intel, dat in 2009 1,06 miljard euro boete kreeg.
Als gebruikers via de zoekmachine van Google zoeken op bepaalde producten, dan zien ze bovenaan de pagina een product-overzicht staan van Google Shopping. Bij een slaapzak zie je bijvoorbeeld het aanbod van Wehkamp, bol.com en de HEMA. Dat zijn gesponsorde berichten.
Google's eigen vergelijkingssite komt daarmee prominenter in beeld dan concurrerende vergelijkingssites. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Beslist.nl en Kieskeurig.nl. Google is verreweg de meestgebruikte zoekmachine in de EU, waardoor de impact groot is.
Het bedrijf moet binnen negentig dagen stoppen met de manier waarop Google Shopping nu werkt, anders hangen de zoekgigant dwangsommen boven het hoofd. Die zijn maximaal vijf procent van de gemiddelde dagomzet van moederbedrijf Alphabet, bijna 220 miljoen euro.
Niet minder concurrentie
"We zijn het, met alle respect, oneens met de beslissing van de Europese Commissie", zegt Google in een reactie. "Onze site is handig voor klanten die op zoek zijn naar producten en voor webwinkels die met hun producten willen adverteren." De zoekgigant overweegt in beroep te gaan. Het bedrijf heeft twee maanden de tijd om daar over na te denken.
De zaak loopt al zeven jaar. In 2015 kwam de aanklacht in de zaak. Google zei toen dat er volop keuze is op webwinkelgebied en dat Google Shopping niet tot minder concurrentie leidt.
Daarnaast vindt Google dat Shopping niet alleen concurreert met sites als Beslist.nl, maar ook met webwinkels zoals Amazon en eBay, die door klanten ook vaak zouden worden geraadpleegd om prijzen te vergelijken. Die webwinkels worden niet geraakt door wat Google doet, stelt het bedrijf, maar groeien juist.
Android en advertenties
Naast de zaak rond Google Shopping doet Eurocommissaris Vestager ook nog onderzoek naar mogelijke machtsmisbruik via mobiele besturingssysteem Android en Google's advertentiedienst. Het is niet de eerste zaak van Brussel tegen een groot Amerikaans techbedrijf. Jarenlang liepen er mededingingszaken tegen Microsoft en Intel.