Protest tegen Poetin: Dima (18) had geluk, Artjom (18) pech
"Een paar uur vastzitten is niet zo erg", zei Artjom (18) gisteren. Hij en zijn onafscheidelijke vriend Dima (18) keken al uit naar de anti-corruptieprotesten in Moskou.
Nu zit Artjom vast.
Hij is naar een detentiecentrum buiten de stad gebracht, normaal bedoeld voor illegale migranten. "Hij kan over een paar uur vrijkomen", zegt correspondent David Jan Godfroid. "Maar dat kan ook morgen of overmorgen zijn. Artjom moet mogelijk voor de rechter verschijnen en kan dan hooguit 15 dagen de cel ingaan, een geldboete krijgen of allebei."
Dima had meer geluk. Hij loopt nog steeds vrij rond in Moskou. "Ik ben blij dat mensen zich hebben losgerukt van de tv in plaats van te luisteren naar wat Poetin te zeggen heeft", zegt hij trots.
Niet alleen in Moskou, maar ook in Sint-Petersburg en een aantal kleinere steden gingen mensen de straat op tegen corruptie. Godfroid schat dat in de twee grote steden ongeveer 30.000 mensen actievoerden. In de kleinere plaatsen waren dat er waarschijnlijk een paar honderd. "Het is erg lastig om precies te zeggen."
Volgens persbureaus zijn in Sint-Petersburg zo'n 300 en in de hoofdstad zo'n 700 mensen gearresteerd. "Die werden lukraak gearresteerd en in een busje gezet. Artjom had blijkbaar pech", zegt Godfroid.
Oppositieleider Aleksej Navalny werd in de boeien geslagen toen hij zijn flat verliet op weg naar een betoging. Hij had op het laatste moment de demonstratie in Moskou verplaatst naar het centrum. Volgens Artjom een slimme keuze.
"Ze hebben verboden om een podium te bouwen op de toegewezen locatie. Het had daar totaal geen zin om bij elkaar te komen, je kunt er amper lopen."
Ruslanddeskundige Helga Salemon zegt dat ze toestemming hadden voor de demonstratie. "Maar niemand mocht ze geluidapparatuur verhuren. Het Kremlin had dat verboden", vertelt ze in Nieuws & Co op NPO Radio 1.
Volgens Salemon wordt de oppositie tegen Poetin steeds sterker. "Dat kunnen we wel concluderen. Je ziet de laatste jaren steeds meer protesten." In maart gingen landelijk tienduizenden mensen de straat op.
Het is volgens haar ook af te lezen aan de reactie van de Russische overheid op de demonstraties. Zoals altijd was er veel politie op de been. Er zouden volgens Salemon ook duizenden leden van de Nationale Garde zijn ingezet.
Wordt Poetin bang?
"De vraag rijst of Poetin misschien een beetje bang is voor de groeiende protestbeweging. Waarom zou hij dat anders doen?"
Volgens Godfroid is het lastig om de conclusie te trekken dat de oppositie groeit in Rusland. Het is relatief nieuw dat op meerdere plekken in het land actie wordt gevoerd, maar de aantallen zijn gering. "Het zijn er tienduizenden, terwijl er in 2012 bijvoorbeeld meer dan 100.000 man op de been waren."
Wel denkt de correspondent dat de traditionele oppositie uitgespeeld is in Rusland. "Dat verklaart ook de sterke opkomst van Navalny." Hij is een van de grootste critici van de Russische president en organiseerde ook het landelijke protest afgelopen maart. De oppositieleider wil meedoen aan de verkiezingen volgend jaar.
Maar veruit de meeste Russen staan nog steeds achter Poetin, die al sinds 2000 aan de macht is. Al jaren heeft ongeveer tachtig procent van de bevolking vertrouwen in hem. "Hij is nog steeds ongekend populair", zegt Godfroid. "De verkiezingen volgend jaar wint hij met twee vingers in zijn neus, geen twijfel mogelijk."