Groot-Brittannië: volgende week start brexit-gesprekken
Groot-Brittannië wil volgende week beginnen met de geplande onderhandelingen over de brexit, zegt minister Davis van Brexitzaken. Davis noemde vanmorgen in het tv-programma Good Morning Britain van ITV de al vastgelegde datum 19 juni, maar daar komt hij dus van terug. Hij zegt nu dat de onderhandelingen met Brussel volgende week beginnen, maar niet persé op maandag.
Na de verkiezingen van vorige week, waarbij de Conservatieve Partij haar meerderheid in het Lagerhuis verloor, zijn er vragen hoe het verder moet met de brexit. Minister Davis geeft hiermee het signaal dat de gesprekken wat Londen betreft gewoon kunnen doorgaan.
Hij probeerde ook de voorstanders van een zogenoemde 'harde brexit' gerust te stellen, waarbij de Britten alle banden met de EU verbreken. Hardliners maken zich met deze verkiezingsuitslag zorgen dat Groot-Brittannië concessies zal moeten doen (een 'zachte brexit'). Maar volgens Davis is dat niet aan de orde. "Ik erken de term 'hard brexit' niet", zei hij, in een kennelijke poging om de tegenstellingen in zijn partij te overbruggen.
Hij stelt dat de keuze voor de brexit betekent dat "we de controle krijgen over onze grenzen" en dat Groot-Brittannië daarmee de Europese interne markt verlaat. "Of we het nu leuk vinden of niet."
In een ander gesprek, met de BBC, zei hij dat inwoners uit de Europese Unie in Groot-Brittannië en Britten in EU-landen zich geen zorgen moeten maken over de vraag of ze daar kunnen blijven na de brexit. "Die zorgen zijn onnodig, mensen moeten dat van zich afzetten. We gaan dit zo snel mogelijk regelen."
Fantastische premier
Davis is een van de ministers die op hun post blijven na de voor de Conservatieven dramatisch verlopen verkiezingen. In het gesprek nam hij het nadrukkelijk op voor premier May, die binnen haar eigen partij zwaar onder vuur ligt. Ze heeft vanmiddag een ontmoeting met een speciaal comité van 'backbenchers', parlementsleden die weliswaar niet in de frontlinie opereren, maar binnen de partij grote invloed hebben.
"Ze is een fantastische premier", zei Davis over May. "Ze is erg goed in besluiten nemen." Hij schetste hoe May de komende weken de touwtjes weer in handen zal nemen. "Dat heeft ze eerder gedaan en ze zal het weer doen."
Voor de goede verstaander had hij wel kritiek op de campagne van de Conservatieven, die algemeen wordt beschouwd als totaal mislukt. "Er is een verschil tussen een campagne leiden en een land leiden. Een land leiden is moeilijk en ze is daar geweldig goed in."
Ze is een levende dode. Het is de vraag hoelang ze in de dodencel blijft zitten. We zullen het snel weten.
Davis was klaarblijkelijk naar voren geschoven om weerwoord te bieden aan de felle kritiek die prominente Tories openlijk op May leveren. "Ze is een levende dode", zei oud-minister Osborne van Financiën gisteren bij de BBC. "Het is de vraag hoelang ze in de dodencel blijft zitten. We zullen het snel weten. Het kan in de loop van deze week allemaal instorten." Osborne werd vorig jaar door May ontslagen en de twee kunnen elkaar niet luchten of zien.
Minister Davis sprak de beweringen van Osborne met klem tegen en noemde de uitspraken "ongelofelijk zelfzuchtig". Davis geldt als een van de kandidaten die May kunnen opvolgen als ze toch moet opstappen, maar hij benadrukte dat hij niet geïnteresseerd is in het partijleiderschap.
Dat doen overigens meer partijprominenten: ook de populaire minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die net als Davis op zijn plek blijft, heeft ontkend dat hij erop uit is om de baas te worden. Hij roept zijn partijgenoten op om May onvoorwaardelijk te steunen.