Trump heeft op Sicilië 'veel geleerd over het klimaat'
De landen van de G7 hebben zware druk op de Amerikaanse president Trump uitgeoefend om zijn dreigement om het klimaatakkoord van Parijs op te zeggen in te trekken. Trump voelt zich als enige niet gebonden aan de afspraken die in 2015 zijn gemaakt, omdat ze slecht zouden zijn voor de Amerikaanse economie.
Toch overheerst bij de andere landen optimisme over de uiteindelijke opstelling van de Amerikanen. De Italiaanse gastheer van de top, premier Gentiloni, zei dat hij ervan overtuigd is dat de VS na interne overwegingen zich zal verplichten aan het akkoord van Parijs.
Een medewerker van Trump deelde na de beraadslagingen mee dat de opvattingen van de president over het klimaatakkoord "evolueren". Hij voegde eraan toe dat de president vandaag "een hoop heeft opgestoken" over het onderwerp. "Hij kwam hiernaartoe om te leren, om slimmer te worden."
Volgens correspondent Arjan Noorlander is de G7-top op Sicilië wat betreft het klimaat niet geslaagd, en heeft bondskanselier Merkel dat ook toegegeven. "De hele dag hebben de andere leiders op Trump ingepraat, maar hij heeft gezegd dat hij later een beslissing over zal nemen", zegt Noorlander.
Handel
Ook over de internationale handel zijn de G7-leiders het oneens. Noorlander: "Trump wil best handelsverdragen afsluiten, maar alleen als die gunstig zijn voor de VS. Hij slaat een heel andere toon aan dan zijn voorgangers."
In de aanloop naar de top haalde Trump met name hard uit naar Duitsland. Hij verweet de Duitsers dat ze een enorm handelsoverschot hebben, vooral door de miljoenen auto's die ze over de hele wereld exporteren.
Over de bestrijding van terrorisme waren de landen van de G7 het wel eens. Vier dagen na de aanslag in Manchester hebben de regeringsleiders een gezamenlijke verklaring ondertekend. Ze roepen in een verklaring bedrijven als Facebook op om meer te doen om extremistische propaganda van internet te verwijderen.