Italiaanse militair bij Taormina, waar de G7-top gehouden wordt
NOS Nieuws

Kunnen de Europese leiders Trump verleiden op de G7-top?

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

Kan president Trump worden overgehaald het klimaatakkoord van Parijs alsnog te omarmen? De belangrijkste Europese leiders hopen de Amerikaan vandaag op Sicilië tijdens de G7-top te verleiden. Ze zullen daarbij mogelijk inspelen op zijn verleden als zakenman: aan het klimaat valt geld te verdienen.

Trump heeft zich herhaaldelijk negatief uitgelaten over de afspraken over het terugdringen van broeikasgassen. Maar opgezegd heeft hij het Parijs-akkoord nog niet. En daaruit putten de andere wereldleiders hoop.

Wittebroodsweken

Het merendeel van hen komt van de NAVO-top in Brussel, waar ze gisteren al met de nieuwe Amerikaanse president spraken. Het is een gezelschap van nieuwe wereldleiders.

De organiserende Italiaanse premier Gentiloni is pas een paar maanden in functie en ook zijn Britse ambtgenoot May is betrekkelijk nieuw. De Franse president Macron is nog aan zijn wittebroodsweken bezig en verder is de Amerikaanse president Trump in feite pas net in functie.

Justin Trudeau uit Canada is voor de tweede keer bij een G7-top en daarmee al bijna een veteraan. Maar niemand kan in de schaduw staan van de Japanse premier Abe (zes toppen) en de Duitse bondskanselier Merkel, die aan haar twaalfde top toe is.

Slotverklaring

Het klimaat staat dus centraal, hoewel het lastig is om te voorspellen welke kant de discussie vandaag op gaat. De laatste jaren stond in elke slotverklaring van de G7 dat het klimaatprobleem moest worden aangepakt.

Over de slotverklaring van dit jaar is veel te doen. Zeker is dat de hoeveelheid tekst die de wereldleiders zullen publiceren geringer is dan andere jaren. Vorig jaar nog behelsde de slotverklaring dertig pagina's; dit jaar worden hooguit tien velletjes papier verwacht.

Een ander belangrijk verschil is dat voorheen de diplomaten vooraf al grotendeels overeenstemming over de slottekst hadden bereikt. Ook dat is nu anders: er staat nog heel veel niet vast, zo laat een goed ingevoerde bron weten.

Kans

En juist daar zit de kans, hopen de andere leiders. President Trump, die tijdens zijn verkiezingscampagne liet weten weinig op te hebben met de Parijs-akkoorden om de opwarming van de aarde tegen te gaan, kan ervan overtuigd worden dat het juist een kans is om geld te verdienen. En daar is hij als ondernemer gevoelig voor, zo is de politieke redenatie.

De vraag is of ze dat kunnen koppelen aan dat andere grote thema van Trump: het herstel van de Amerikaanse economie.

Op dat terrein botsen de belangen. De wens van Trump om vooral Amerika weer groot en krachtig te maken, tegenover de wens om vrij te handelen, zonder protectionisme, van de andere leiders aan tafel.

Vluchtelingen

Morgen praten de leiders over de migratieproblemen. De leiders van Tunesië, Niger, Nigeria, Ethiopië en Kenia zullen dan aanschuiven. Sicilië, waar veelvuldig vluchtelingen aankomen, is nu hermetisch afgesloten. Voor de kust ligt een armada aan schepen en in de lucht houden F-16's alle bewegingen scherp in de gaten.

Het gesprek moet, op verzoek van Italië, vooral gaan over hoop voor de landen waar veel migranten vandaan komen. Over nieuwe economische initiatieven, waardoor er perspectief komt en mensen niet meer zullen besluiten om in gammele bootjes de oversteek naar Europa te wagen.

Op Sicilië wordt ook gesproken over de actuele politieke situatie in de wereld. Daarbij zal het vooral over Syrië en Noord-Korea gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl