NOS NieuwsAangepast

Trump on Tour in Europa: Brussel, in het hol van de leeuw

Donald Trump had vandaag een volle agenda. De Amerikaanse president reist door Europa en was vandaag in België. In Brussel om precies te zijn.

Een plek die we gisteren al 'het hol van de leeuw' voor de president noemden. Hij bestempelde het vooraf als een hellhole en stak zijn kritiek op de EU niet onder stoelen of banken.

Trump begon zijn dag met een gesprek met EU-president Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie Juncker. Na afloop zei Tusk dat er geen eensgezindheid is over Rusland, klimaatverandering en de wereldhandel. Maar er waren ook dingen waar de leiders het wel over eens waren: de strijd tegen terrorisme en Oekraïne. Wat het standpunt over Oekraïne precies is, maakte Tusk niet duidelijk.

De ontmoeting verliep ontspannen en er werd zelfs een grapje gemaakt.

Later ging Trump lunchen met de nieuwe Franse president Macron, in de Amerikaanse ambassade in Brussel. Volgens Macron spraken ze onder meer over de strijd tegen terrorisme en het klimaat. Of ze het eens waren, is onduidelijk.

Volgens Franse media zou Trump tegen Macron hebben gezegd dat hij zijn favoriet was bij de Franse verkiezingen. Hij zei dat hij niet achter Macrons tegenstander Marine Le Pen stond, ook al werd eerder gedacht dat dat wel zo was.

Trump en Macron

Na de lunch met Macron woonde Trump samen met de regeringsleiders van alle andere NAVO-lidstaten een topoverleg bij in het nieuwe NAVO-hoofdkwartier. De NAVO-top is de eerste waaraan Trump meedoet.

Tijdens de top werd de afspraak bekrachtigd dat de NAVO gaat meedoen aan de internationale coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat. Ook besprak Trump het lekken van de politiefoto's van de aanslag in Manchester. Hij noemde het lekken "zeer ernstig" en zei dat hij zijn ministerie van Justitie en de veiligheidsdiensten opgedragen heeft het lek te onderzoeken.

Nadat de officiële foto werd gemaakt, kregen de lidstaten een rondleiding door het nieuwe gebouw. En dat wilde Trump natuurlijk niet missen: de premier van Montenegro moest plaatsmaken toen Trump vooraan wilde staan.

Trump eist zijn plaats op

De regeringsleiders waren ook bij de officiële opening van het nieuwe NAVO-gebouw, met een luchtdefilé, waarbij 26 straaljagers uit acht NAVO-landen over het gebouw vlogen. Na de opening werden twee officiële monumenten onthuld. Het eerste herinnert aan de aanslagen van 11 september 2001 in New York, waarin ook resten van de Twin Towers zijn verwerkt. Het tweede monument is een herinnering aan de Berlijnse Muur.

Bij de onthulling deed Trump een oproep aan de NAVO-lidstaten om hun financiële bijdrage aan de NAVO flink te verhogen. De Amerikanen betalen nu het grootste deel en Trump wil dat dat ophoudt. "Iedereen moet zijn deel betalen", zei hij.

Trump ging in de volle aanval.

Arjan Noorlander

Die harde uitspraak hadden de lidstaten willen voorkomen, vertelt correspondent Arjan Noorlander. "De laatste weken is er veel diplomatie bedreven om ervoor te zorgen dat Trump een minder harde toon zou krijgen. Toch ging Trump vol in de aanval."

Voor Nederland zouden Trumps maatregelen inhouden dat er 6 miljard euro extra naar defensie zou gaan. "Dat is bijna het dubbele van het huidige defensiebudget", zegt Noorlander.

Trump: veel NAVO-leden zijn nog altijd wanbetalers

Ook Melania, Trumps vrouw, is in België. Zij ging langs bij de koningin van België, bezocht een luxe tassenwinkel en praatte met zieke kinderen in een speciaal kinderziekenhuis.

Op naar Sicilië

Het tweetal heeft inmiddels België verlaten. Ze zijn op weg naar Sicilië. Daar heeft Trump morgen en overmorgen een G7-top. De wereldleiders spreken over de actuele politieke situatie in de wereld. Zaterdag spreken ze vooral over de migratieproblemen.

Melania Trump bij een kinderziekenhuis in Brussel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl