Paus Franciscus en president Trump: confrontatie tussen twee uitersten
Andrea Vreede
Andrea Vreede
Alle ogen en oren van de journalisten zullen morgenochtend gericht zijn op Donald Trump en paus Franciscus, tijdens de korte momenten waarop de pers de heren mag zien.
- Hoe is de lichaamstaal?
- Wat zeggen ze tegen elkaar voordat hun ontmoeting achter gesloten deuren begint?
- Hoe is de sfeer na afloop?
- Wat voor geschenken geven ze elkaar?
- Wat zal Trump twitteren als het voorbij is?
Ieder detail telt en heeft een hoog symbolisch gehalte.
Grotere tegenpolen zijn bijna niet denkbaar. De derde-wereld-paus die opkomt voor armen, vluchtelingen en het behoud van onze planeet en de drieste, onvoorspelbare miljardair uit de VS die vooral deals lijkt te willen sluiten.
Ze hebben in het verleden al flink met elkaar gebotst. Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen verkondigde Franciscus dat iemand die in plaats van bruggen, muren wil bouwen geen christen is. Trump reageerde furieus. Toen de paus tijdens zijn bezoek aan Mexico een mis opdroeg vlak bij de grens waar zoveel migranten proberen de VS binnen te komen, beschuldigde Trump Franciscus ervan zich niet als een paus, maar als een politicus te gedragen.
Morgenochtend hebben ze dan hun eerste persoonlijke ontmoeting. Trump leek in eerste instantie tijdens zijn reis naar Italië een bezoek aan de paus over te willen slaan, maar enkele maanden geleden kwam toch een verzoek van zijn staf om een uitnodiging voor een onderhoud.
Het Vaticaan reageerde enigszins laconiek dat ieder langskomend staatshoofd natuurlijk altijd welkom is. Waarschijnlijk besefte Trump dat hij moeilijk weg kon blijven. Al 29 keer kwamen Amerikaanse presidenten bij een paus over de vloer. Het hoort erbij. Niet komen opdagen komt erg slecht over.
Hij zegt wat hij denkt en ik zeg wat ik denk.
Bovendien hebben ze wel wat glad te strijken. De paus en president hebben er beiden baat bij als de ontmoeting positief overkomt. Het is tenslotte een samenzijn tussen de man die volgens velen het morele geweten is van de wereld en de leider van het machtigste land van de wereld.
Franciscus heeft laten weten dat hij Trump zonder vooroordelen tegemoet zal treden: "Hij zegt wat hij denkt en ik zeg wat ik denk. Ik zal over vrede praten en proberen deuren te openen."
Vrede is een thema dat Trump zeker zal aanspreken. De afgelopen dagen profileerde hij zich sterk als de staatsman die vrede wil brengen in het Midden-Oosten. Op dat vlak zullen ze elkaar zeker vinden. Wat de persoonlijke chemie teweeg zal brengen, zullen we waarschijnlijk nooit weten.
Lang zal de ontmoeting overigens niet duren. Franciscus heeft om half negen in de ochtend een half uurtje voor Trump vrijgemaakt. Daarna moet hij door naar de wekelijkse openbare audiëntie op het Sint-Pietersplein. Het is een typisch Franciscus-signaal: president of geen president, de gewone mensen gaan voor.