Fans van Ariana Grande na de evacuatie van een winkelcentrum vanmiddag, in de nasleep van de aanslag
NOS NieuwsAangepast

Dader was 22-jarige Salman Abedi uit Manchester

De dader van de aanslag in Manchester was de 22-jarige, in Manchester geboren Salman Abedi. De Britse politie onderzoekt of hij alleen heeft gehandeld. Abedi zou bekend zijn geweest bij de veiligheidsdiensten.

De politie wil verder geen details geven zolang het onderzoek van de lijkschouwer nog niet is afgerond.

De man zou gisteren in Londen de trein naar Manchester hebben genomen, waar hij zich omstreeks 23.15 uur opblies op in een hal van de Manchester Arena, waar zangeres Ariana Grande net haar concert had afgesloten.

Volgens de Britse krant The Telegraph is hij een kind van Libische vluchtelingen, die voor het regime van Kadhafi de wijk naar Groot-Brittannië namen. Volgens de BBC heeft hij in ieder geval een oudere broer, een jongere broer en een zus.

Libië

Het gezin waarin hij opgroeide heeft in meerdere huizen in Manchester gewoond. Vanmiddag verzamelden twintig zwaarbewapende agenten zich bij de woning van Abedi. Ze bliezen de deur op en gingen naar binnen. Een 23-jarige verdachte werd opgepakt, mogelijk een bekende van Abedi.

Via Britse kranten komen geruchten en details naar buiten over Abedi. Volgens buren waren bij het huis soms Libische vlaggen te zien en gedroeg de man zich de laatste tijd vreemd.

"Een paar maanden geleden begon Salman hard op straat islamitische gebedsteksten te zingen in het Arabisch. Ook riep hij: er is maar één God en Mohammed is zijn profeet," zeggen ze tegen de tabloid de Daily Mail.

Universiteit

Een studiegenoot zegt tegen de krant dat Abedi vorig jaar ineens een baard had. Hij zou ook fan zijn geweest van voetbalclub Manchester United.

Salford University heeft bevestigd dat Abedi daar studeerde. De universiteit werd vanmiddag ontruimd vanwege de vondst van een verdacht pakketje bij de bibliotheek. Al snel bleek dat het loos alarm was.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

IS

De aanslag werd vandaag opgeëist door IS.

De politiek directeur van de Amerikaanse inlichtingendiensten zegt dat de Amerikaanse regering er niet zeker van is dat IS achter de aanslag zit. Volgens Dan Coats eist IS ook vaak de verantwoordelijkheid op voor terroristische aanslagen die het niet heeft gepleegd. IS roept geregeld op om aanslagen op burgers te plegen.

De Amerikanen werken nauw samen met de Britten in het onderzoek naar de aanslag.

May ter plaatse

De Britse premier May heeft zich in Manchester persoonlijk van de situatie op de hoogte gesteld. Samen met minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd bezocht ze eerst het hoofdbureau van de politie. Daarna ging ze naar een kinderziekenhuis en tekende ze het condoleanceregister in het stadhuis.

"Ik heb met de politie gesproken over het onderzoek, en zowel de politie als de veiligheidsdiensten onderzoeken of hier sprake is van een netwerk", zei May na afloop. Verder zei ze dat de autoriteiten de veiligheidsmaatregelen bekijken bij alle openbare evenementen die voor de zomer gepland staan.

Beelden vanuit de zaal, kort na het concert

Veel kinderen

Op de dag na de zelfmoordaanslag is de identiteit van drie van de 22 doden bekend geworden. Een van hen is een meisje van 8 dat met haar moeder en zusje bij het concert was. Die liggen nog in het ziekenhuis. Een vrouw van 18 overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Twee dagen geleden schreef ze nog op Twitter hoezeer ze zich verheugde op het concert. Ook is een man van 26 geïdentificeerd.

Veel van de 59 gewonden die bij de aanslag vielen, zijn er slecht aan toe. Volgens hulpverleners zijn er onder de gewonden twaalf kinderen onder de 16.

Er wordt nog steeds gezocht naar vermisten. Volgens de Britse krant The Telegraph is met nog zeker vijftien mensen geen contact geweest. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er ook Polen zijn vermist. Hij weet niet hoeveel het er zijn.

Medeleven

Vanuit de hele wereld zijn blijken van medeleven geuit met de slachtoffers van de aanslag en hun naasten. Koningin Elizabeth heeft met prins Philip, prins Charles en diens vrouw Camilla stilgestaan bij de tragedie. Ze hielden een moment stilte boven aan de trappen van Buckingham Palace. Daarna klonk het Britse volkslied.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Guterres, heeft de aanslag scherp veroordeeld en sprak van onverdedigbaar geweld tegen jonge mensen. Paus Franciscus noemt de aanslag barbaars. In een telegram heeft hij zijn medeleven betuigd.

NAVO-topman Stoltenberg zegt op de website van het militaire bondgenootschap: "Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden en naar de mensen in Manchester en in heel Groot-Brittannië." Hij zegt verder dat alle NAVO-landen gezamenlijk vechten tegen terrorisme en samen de open samenlevingen verdedigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl