Huishoudens verspillen minder voedsel
Nederlanders verspillen steeds minder voedsel. Staatssecretaris Van Dam heeft twee onderzoeken naar de Tweede Kamer gestuurd en daaruit blijkt dat consumenten vorig jaar 41 kilo voedsel per persoon weggooiden. In 2010 was dat nog 48 kilo.
Brood en zuivel worden het meest onnodig weggegooid. Volgens de onderzoekers zijn van alle schakels in de voedselketen consumenten de grootste verspillers. Zij zijn verantwoordelijk voor ruim 30 procent van het totale aantal. Behalve 41 kilo aan vast voedsel gooiden ze per persoon ook nog 57 liter aan drank in de gootsteen of in het toilet.
Ook de totale hoeveelheid voedsel die in de keten wordt verspild, is licht gedaald. Van Dam benadrukt dat we er nog niet zijn. "Verspilling moeten we samen aanpakken: overheid, bedrijfsleven en consumenten."
De staatssecretaris pleit al langer voor het weglaten van houdbaarheidsdata op producten die nog langer te gebruiken zijn. Als dat zou gebeuren, belanden producten veel minder snel in de vuilnisbak.