NOS NieuwsAangepast

Media-offensiefje D66 verlegt de druk naar links en naar Schippers

Ik zie het niet gebeuren. Als het aan D66 ligt, kunnen we deze fase overslaan.

D66-wethouder Kajsa Ollongren

Een kabinet met ChristenUnie is te zwak met 76 zetels, en de ideologische verschillen zijn onderling te groot.

D66-prominent Jan Terlouw in Buitenhof

Dankzij een klein media-offensief van D66 lijkt een coalitie met de VVD, CDA en de ChristenUnie verder weg dan ooit. Partijleider Pechtold noemde het deze week eerst al "onwenselijk" en zei daarna dat het weinig kans van slagen heeft. En vandaag waren de sociaal-liberalen in twee talkshows nogmaals kritisch op die samenwerking, waar ze geen heil in zien vanwege de al te grote meningsverschillen met de ChristenUnie.

Informateur Schippers gaf de partijen dit weekend de tijd om na te denken, nadat de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks waren geklapt. De ChristenUnie leek voor de VVD de logische vervanger van GroenLinks, maar het lijkt nu wel duidelijk wat Pechtold daarover deze week gaat zeggen tegen Schippers.

De druk verleggen

"De partij wil hiermee nog maar eens duidelijk maken dat ze echt geen zin hebben om met de ChristenUnie te onderhandelen", legt politiek verslaggever Ron Fresen de media-optredens van vandaag uit. "Ze proberen de druk te verleggen naar de SP en de PvdA, want daar willen ze liever mee praten."

Maar de SP heeft al meermaals benadrukt onder geen enkele voorwaarde met de VVD te willen regeren. De PvdA zegt überhaupt niet te willen regeren, omdat de partij de grote verliezer van de verkiezingen in maart was.

"Misschien is de wens van D66 wel terecht", zegt Fresen. "Vandaag is er een onderzoek naar buiten gekomen van Maurice de Hond waaruit blijkt dat een groot deel van de achterban van SP en PvdA vindt dat er gewoon onderhandeld kan worden. Die mensen zeggen: wij hebben op jullie gestemd, jullie mogen best regeren."

Jan Terlouw bij Buitenhof en Kajsa Ollongren bij WNL op Zondag

Het kan dus zijn dat de linkse partijen gaan bewegen, maar er is ook een andere mogelijke consequentie van de bijna-weigering van D66. "Ze leggen de druk bij Schippers. Die volgde tot nu toe vooral, maar ze wordt gedwongen om sturender worden."

Fresen denkt dat de informateur weleens tegen D66 kan zeggen: ga nou maar gewoon aan die tafel zitten met de ChristenUnie. "En D66 heeft dat niet geblokkeerd, dus waarschijnlijk komt Pechtold dan gewoon opdraven."

Een haarspeldbocht

De kans is aanzienlijk dat die onderhandelingen mislukken, al is het maar omdat D66 en de ChristenUnie diametraal tegenover elkaar staan wat betreft de donorwet en een vrijwillig levenseinde. "Het wordt steeds moeilijker voor Pechtold om de bocht naar ChristenUnie-leider Segers nog te nemen. Dat is zo langzamerhand een haarspeldbocht geworden."

Maar volgens Fresen is er ook nog een mislukte formatiepoging nodig voordat er verder (of terug) gekeken kan worden. "Pas dan kunnen ze het bijvoorbeeld nog een keer met GroenLinks proberen, of kijken naar een wat creatievere coalitie van vijf partijen."

Wat het wordt, gaan we waarschijnlijk deze week zien. Vanaf morgen gaat Schippers weer in gesprek met de partijen in het kader van haar verkennende onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl