De Mexicaanse politie bewaakt de plek waar een lid van een drugskartel is gedood
NOS NieuwsAangepast

Mexico: 23.000 doden door geweld, en dat zonder oorlog

In Mexico zijn vorig jaar 23.000 mensen gedood. Dat is meer dan in Irak (17.000) en Afghanistan (16.000). Alleen in Syrië stierven vorig jaar meer mensen door geweld dan in het Noord-Amerikaanse land. Daar vielen 50.000 slachtoffers te betreuren, staat in een onderzoek van de invloedrijke Britse denktank International Institute for Strategic Studies (IISS).

Drugskartels vechten in Mexico een bloedig conflict uit. Onder anderen journalisten en ambtenaren worden gericht vermoord. De kartels proberen regio's te zuiveren van rivaliserende bendes om zo het monopolie op de drugshandel te krijgen. De Mexicaanse kartels verdienen volgens een schatting van het Amerikaanse Homeland Security tussen de 19 en 29 miljard dollar per jaar.

Voor de oorlogen in Irak, Syrië en Afghanistan is in de internationale media veel aandacht. Mexico komt er in dat opzicht bekaaid vanaf. Een onderzoeker van de denktank zegt tegen CNN dat een van de redenen is dat Mexico geen oorlog is in de politieke zin van het woord. "Er is geen politiek doel. Ze streven geen onafhankelijkheid na. Het beeld is anders: er zijn geen luchtaanvallen", zegt Jacob Parakilas. "Ook is het al gaande sinds het begin van de drugshandel in Amerika. In die zin is het geen nieuws."

Steden

IISS concludeert ook dat er steeds meer conflicten in steden worden uitgevochten. Waar vroeger over het algemeen in de bergen, bossen of de jungle werd gevochten, is het nu net zo normaal dat in de stad of in stedelijk gebied wordt gevochten. Een van de bekendste voorbeelden is Mosul. Ook de strijd tussen het Turkse regeringsleger en de Koerden speelt zich steeds meer in steden af.

In totaal kwamen vorig jaar naar schatting 157.000 mensen om in oorlogen, een daling van 10.000 slachtoffers. Syrië staat voor het vijfde jaar op rij bovenaan. Daarna volgen Mexico, Irak, Afghanistan en Jemen.

Kanttekeningen

Bij het onderzoek moeten twee kanttekeningen worden geplaatst, zegt correspondent Marc Bessems. "Allereerst wordt er alleen gekeken naar absolute aantallen en niet naar relatieve aantallen. In Mexico en Brazilië wonen meer mensen dan in Syrië. Ze meten gewelddadige doden meestal per 100.000 inwoners. Dan zijn zowel Mexico als Brazilië minder gevaarlijk dan Syrië, terwijl landen als El Salvador, Honduras en Venezuela waarschijnlijk gevaarlijk dicht in de buurt komen van Syrië als je naar relatieve getallen kijkt."

Ten tweede is er bij dit onderzoek gekeken naar gewelddadige doden in 'conflictgebieden'. "Landen als Brazilië en Venezuela worden blijkbaar niet tot die conflictgebieden gerekend, terwijl in 2014 in Brazilië 59.900 doden vielen en in Venezuela rond de 27.000", legt Bessems uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl