Talent, training en technologie moeten marathongrens verleggen
De opdracht is simpel: 178 tellen sneller lopen dan Dennis Kimetto deed op 28 september 2014 bij de marathon van Berlijn. De Keniaan liep daar met 2.02.57 een wereldrecord.
Op het Formule 1-circuit in Monza doen Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa en Zersenay Tadesse dit weekend een door sportartikelenfabrikant Nike strak geregisseerde poging de magische grens van 2 uur op de klassieke afstand te slopen.
Hebben ze een kans? Atletiekspecialist Léon Haan van de NOS denkt van wel. Kipchoge wel te verstaan. "Hij is olympisch kampioen, won zeven van de acht marathons die hij liep en is de meest constante marathonloper van de laatste vier jaar. Er moet wel bijna drie minuten van het wereldrecord worden afgehaald. Als er een in staat is om het te doen, is hij het."
Al jaren wordt er gesproken over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor de mens om de marathon onder de 2 uur te lopen.
De een denkt dat de juiste combinatie van talent, training en technologische vooruitgang dit weekend kan leiden tot een lang voor onmogelijk gehouden tijd zonder daarbij gebruik te maken van verboden middelen. Critici spreken echter weer over een marketingshow van Nike.
Bewijs
Zaterdagmorgen om 05.45 uur moet het project van de sportartikelengigant het bewijs leveren dat het kan. Op het circuit van Monza moeten Kipchoge, Lelisa en Tadesse zo'n 17,5 rondjes van 2,4 kilometer afleggen binnen de 2.00.00.
"Aan zo'n beetje alles is gedacht in de voorbereiding. Nike heeft drie atleten geselecteerd, er is heel specifiek getraind, het weer moet dan ideaal zijn, het parcours is vlak met slechts een paar bochten, strips voor de aerodynamica op de benen, speciaal ontworpen schoeisel, een speciale gel om beter koolhydraten op te nemen en tempomakers die in- en uitstromen", kijkt Haan vooruit naar de recordpoging.
Nederlands tintje
Aan de recordpoging zit nog een Nederlands tintje. Marathonloper Abdi Nageeye is een van de tempomakers die het drietal een deel van de tocht zo fris mogelijk moeten houden.
Als het lukt, is er weer een barrière gebroken in de atletiek. Eentje die z'n weerga niet kent."Vergelijkbaar met de prestatie van Jim Hines, die bij de Olympische Spelen als eerste mens op de 100 meter onder de 10 seconden dook (9,95). Of de prestatie van Roger Bannister, die in 1954 als eerste loper de mijl binnen vier minuten wist af te leggen. Hij is een fenomeen in Groot-Brittannië, er wordt nog steeds met diep ontzag over hem gesproken", kijkt Haan terug op grensverleggende atletiekprestaties in het verleden.
Geschiedenis schrijven
Geschiedenis schrijven in Monza; Haan gelooft er wel in. "Het zou echt een unieke prestatie zijn. Maar je kunt in Monza wel onder de twee uur finishen, het wereldrecord blijft in handen van Dennis Kimetto. De internationale atletiekfederatie IAAF erkent alleen records gelopen in een officiële marathon. En het project in Monza is dat niet."