Expeditie Spitsbergen: topondernemers oog in oog met smeltend poolijs
Nederlandse topmannen en -vrouwen uit het bedrijfsleven zullen de komende dagen in het Noordpoolgebied met eigen ogen zien wat de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. Ze vertrekken vanavond op een boot uit Longyearbyen op Spitsbergen.
De opwarming gaat nergens zo snel als in het Arctisch gebied. Vooral de laatste jaren verandert het gebied razendsnel. Het zee-ijs op de Noordpool trekt zich steeds verder terug, in fjorden waar altijd ijs lag, is nu open water en gletsjers worden snel kleiner.
Zeilen naar fjord
Topmensen van bedrijven als de Rotterdamse haven, Schiphol, de Gasunie en ING zullen dit de komende drie dagen allemaal kunnen aanschouwen. Tegelijkertijd worden ze bijgepraat over de recentste wetenschappelijke gegevens over het smeltende ijs.
Met het zeilschip Rembrandt van Rijn varen ze van Longyearbyen naar Kongsfjord. In dit fjord komt het koude water van de Noordelijke IJszee samen met het warmere water van de Atlantische Oceaan. Het is een belangrijke plek voor poolonderzoek.
De trip is georganiseerd door klimaatjournalist Bernice Notenboom. Met haar 2-graden expeditie wil ze de aandacht vestigen op het klimaatakkoord van Parijs, en wat er nodig is om het doel van dit akkoord te halen. Notenboom hoopt de bedrijven zover te krijgen dat ze meer gaan doen om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te beperken.
Tijdens discussies aan boord wil ze de ondernemers dwingen na te denken hoe ze met hun bedrijf kunnen bijdragen aan de doelstelling van het klimaatakkoord, om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden.
De deelnemers zullen onder meer worden bijgepraat door Mark Drinkwater van ruimtevaartorganisatie ESA. Satellieten van ESA en NASA houden het ijsverlies op de Noordpool nauwlettend in de gaten. "Ik ben bezorgd", vertelt hij aan de vooravond van de expeditie. "Voorspellingen geven aan dat het ijs op de Noordpool in de zomermaanden helemaal zal verdwijnen ergens tussen 2020 en 2050."
Als het zover is, zullen de gevolgen daarvan wereldwijd merkbaar zijn, verwacht hij. "Als het ijs bij de Noordpool verdwijnt, kunnen we wereldwijd hogere temperaturen verwachten. Het ijs werkt als een soort thermostaat voor de rest van de wereld. Maar helaas zien we het ijs van jaar tot jaar meer verdwijnen. Het helemaal verdwijnen ervan zal mogelijk de opwarming versnellen."
Ook al is het in het Noordpoolgebied al jaren warmer dan normaal, dit jaar is nog weer extra bijzonder, vertelt Drinkwater. Het opbreken van het zee-ijs is dit jaar eerder dan andere jaren, vanwege de nog weer hogere temperaturen dit jaar.
Geografische noordpool
De bootreis komt vlak na een andere poolexpeditie van Bernice Notenboom. Eerder deze maand reisde ze op ski's samen met twee andere poolreizigers naar de geografische noordpool. Tijdens deze tocht deed zij ruim duizend sneeuw- en ijsmetingen voor de ESA en NASA.
Op Spitsbergen is een grondstation van de ruimtevaart, waar beelden van meer dan tien satellieten bijna realtime de situatie op de Noordpool laten zien. Volgende week bezoeken de captains of industry dit grondstation.