Japanse duizendknoop rukt op in Amersfoort
Amersfoort wordt overwoekerd door de Japanse duizendknoop. Deze plant dringt door in bruggenhoofden en beschoeiingen. Ook breekt de duizendknoop het wegdek open en tast funderingen aan.
Sinds 2016 trekt de gemeente al ten strijde tegen deze plant. Tevergeefs. Alle inwoners van Amersfoort krijgen nu een brief van de gemeente met daarin de vraag of ze willen kijken of er een Japanse duizendknoop in hun tuin groeit, meldt RTV Utrecht.
Onkruidverdelgers
Bij de brief zitten plaatjes van de Japanse duizendknoop, zodat Amersfoorters kunnen checken of de plant bij hun huis groeit. Als mensen de plant vinden, kunnen ze dat doorgeven op de site van de gemeente. In het najaar komen dan onkruidverdelgers langs om de plant te doden.
Vorig jaar vroeg de gemeente deskundige Ad Schoutens al in kaart te brengen waar de plant groeit om deze vervolgens te kunnen bestrijden met onkruidverdelger. Uitsteken lukt niet, omdat de plant tot 4 meter diep de grond in gaat.
Schakelkasten
De vrees is dat de woekerplant ook binnendringt in schakelkasten die het verkeer regelen en zich tussen de sporen nestelt, waardoor het treinverkeer in de problemen komt.
Ook de Gelderse gemeente Renkum heeft last van de plant. Maar daar worden varkens ingezet die de duizendknoop moeten opeten.
Verwilderd
Duizendknoop is afkomstig uit Oost-Azië. De plant werd op diverse momenten naar Europa gehaald als tuinplant. In Nederland is Japanse duizendknoop voor het eerst in 1886 verwilderd aangetroffen in de omgeving van Baarn.
Pas na 1950 is de soort in Nederland op grote schaal gaan verwilderen. Het dumpen van tuinafval heeft waarschijnlijk in hoge mate bijgedragen aan de verspreiding van de plant in de eerste fase.