Gerda krijgt veel donaties maar hoort ook kritiek op Giro555
Bart Audenaert
Redacteur Online
Bart Audenaert
Redacteur Online
"Goedendag, met Gerda van Steen!" In Beeld en Geluid in Hilversum komen voortdurend telefoontjes binnen, terwijl even verderop BLØF en Typhoon staan te spelen. Het media-instituut is vandaag het centrum van de landelijke actiedag voor Giro555 om de hongersnood in delen van Afrika te bestrijden.
Van Steen is een van de vrijwilligers die telefonisch donaties innen, en is vanmorgen vroeg begonnen met het aannemen van telefoontjes. Van Steen was jaren geleden ook al vrijwilliger voor het Rode Kruis, een van de hulporganisaties achter Giro555, vertelt ze vanachter haar laptop met een headset op. Sinds begin deze maand is ze dat weer. Ze helpt voor de eerste keer met een landelijke actiedag. Haar motivatie: "De aandacht die geschonken wordt aan de medemens die het minder heeft dan wij."
Vanmorgen om 06:30 uur beantwoordde Gerda van Steen haar eerste telefoontje, sindsdien heeft ze er tientallen gehad. "Je hoort soms ontroerende verhalen. Zo had ik net een vrouw van in de 90 die 1 euro wilde doneren. Ze heeft het zelf zwaar en weet hoe het is om in armoede te leven." Uiteindelijk stond de vrouw erop het bedrag te verhogen naar 5 euro. "'Dan eet ik deze week wel een droge boterham', zei ze. Dat raakt me wel."
Lang niet al het geld komt telefonisch binnen, zegt Vincent Vogels, die vanaf de social media-desk acties bijhoudt die in het land worden gehouden. Hij somt er een paar op: "Zo is er een bedrijf dat voor iedere kop koffie die op het werk gedronken wordt, 1 euro doneert. En de 9-jarige Niels en 10-jarige Timo maken en verkopen moppenboekjes." Kosten 50 cent, opbrengst 50 euro. Hij heeft ook foto's van - soms ludieke - acties:
Maar niet iedereen is positief over Giro555. Zo sprak Van Steen een vrouw die witheet was en die pleitte voor geboortebeperking in landen waar nu hongersnood heerst. "De mensen zijn volgens haar om de haverklap zwanger en ze had het idee dat het dweilen is met de kraan open. Ik probeer dan toch uit te leggen wat we doen met het geld."
Inmiddels staat de teller op 19,3 miljoen euro. "Dat is al boven verwachting", zegt Giro555-actievoorzitter Farah Karimi, die van het ene naar het andere interview loopt. Eerder zaten de verkiezingen de actie nog in de weg, maar daar is niets meer van te merken, zegt ze. "Na de verkiezingen groeide de media-aandacht. En we wisten dat we het moeilijk gingen krijgen. Maar hongersnood wacht niet op verkiezingen."
De Verenigde Naties hebben becijferd dat er alleen al dit jaar 5 miljard euro nodig is om het probleem aan te pakken, zegt ze. Dat de miljoenen van Giro555 daar slechts een fractie van zijn, doet volgens haar niets af aan de actie. "Ieder leven dat je redt, is er een. Iedere euro is dus welkom."
Veelgehoord is ook de kritiek dat sommige landen de problemen zelf creëren. Leiders zouden corrupt zijn en de hongersnood zelf uitlokken om mensen te dwingen met de regimes mee te werken. "De mensen die nu bedreigd worden zijn niet diegenen die de conflicten veroorzaken", zegt Karimi. "Dus die hebben onze hulp nodig. Maar tegelijkertijd moeten we kritisch zijn naar de overheden daar. Maar als mensen doodgaan, moeten we niet aan de kant staan. Nee. Dan ga je. Dan help je."