Het is Inauguration Day! En dit kun je verwachten
Jet Mok
Redacteur Buitenland
Jet Mok
Redacteur Buitenland
"Dames en heren, het is officieel, ik wil president worden van de Verenigde Staten van Amerika. Let’s make America great again!"
In juni 2015 sprak Donald John Trump deze woorden uit en vandaag, precies anderhalf jaar later, is het officieel: hij wordt de 45ste president van de VS.
Alle festiviteiten vinden plaats in Washington. Dat was niet altijd zo. Opvallend genoeg werd juist George Washington niet in Washington beëdigd, want de stad bestond in 1789 nog niet. Washingtons inauguraties waren daarom in New York (de eerste keer) en Philadelphia (de tweede keer). En ook daarna gebeurde het een enkele keer dat een inauguratie buiten de hoofdstad plaatsvond.
De officiële festiviteiten begonnen gisteren al met een kranslegging op de nationale militaire begraafplaats in Arlington. Daarna was er het Make America Great Again-welkomstfeest bij het Lincoln Monument. Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om vandaag, en om precies te zijn, om die eed, die Donald Trump rond het middaguur lokale tijd zal afleggen.
15.30 uur: kerkdienst en koffie met de Obama's
Trump deed de afgelopen tijd veel dingen anders en ook vandaag wijkt hij op een aantal punten af van zijn voorgangers. Maar niet alles is anders. Zo begint hij zijn dag in de kerk, de St. John's Church. Daarna gaat hij op de koffie bij de Obama's in het Witte Huis.
17.30 uur: Hail to the Chief
Even voor half zes begint het officiële programma bij het Capitool. Er zijn lezingen uit de bijbel en een korte openingstoespraak van de Republikeinse senator Roy Blunt. De United States Marine Band speelt Hail to the Chief, een traditie tijdens de inauguratie.
Als eerste wordt dan vice-president Mike Pence beëdigd, rond half zes Nederlandse tijd. Daarna zingt - ook weer traditie - het Mormon Tabernacle Choir.
18.00 uur: president Trump
Om precies 12.00 uur lokale tijd, 18.00 uur in Nederland, wordt Donald Trump automatisch de nieuwe president van Amerika. In 2009 sprak Obama de eed pas uit om 12.05, toen hij dus al president was.
Opperrechter John Roberts neemt de eed af en dit zijn de woorden die Trump zal uitspreken:
"I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States."
Even na 18.00 uur: de eerste toespraak van de nieuwe president
Na de beëdiging spreekt president Trump het Amerikaanse volk toe. Hoe lang dat gaat duren, is onbekend. De kortste toespraak ooit was 135 woorden, de langste duurde maar liefst een uur en drie kwartier. Die laatste was in 1841, tijdens een sneeuwstorm. De kersverse president William Harrison liep een longontsteking op en overleed een maand later.
Dat zal Trump waarschijnlijk niet gebeuren, want de weersvoorspellingen zijn nu iets beter: het wordt een graad of 7. Wel kan juist rond het middaguur een bui vallen in Washington.
Na de toespraak: het volkslied
Na de toespraak wordt er weer uit de Bijbel gelezen en eindigt de officiële ceremonie met het volkslied, gezongen door de 16-jarige Jackie Evancho.
21.00 uur: de parade
Tussen het volkslied en de parade luncht president Trump met zijn vice-president en gasten en trekt hij zich even terug in de President's Room in het Capitool. Daar tekent hij voor het eerst als president documenten.
Daarna begint het feestelijke deel: tientallen bands, verenigingen en scholen lopen mee in de optocht van het Capitool, waar de inauguratie plaatsvindt, tot aan het Witte Huis. Daar zullen Donald en Melania Trump de parade afnemen. Traditioneel was Charles Brotman de omroeper van de parade, maar na zestig jaar is hij aan de kant geschoven. Het team van Trump vroeg een aanhanger van de nieuwe president om de parade te presenteren. Ook nieuw is de duur van de parade: die is met 90 minuten korter dan voorheen.
01.00 uur: president Trump bezoekt galafeesten
Ook zo'n traditie: de president en zijn vrouw bezoeken de feesten die ter ere van zijn inauguratie zijn georganiseerd. Trumps voorganger Obama bezocht er in 2009 tien; George W. Bush bleef steken op acht. Maar er waren ook presidenten die helemaal geen feest vierden. Trump bezoekt drie gala's: twee in het Washington Convention Center en een in het National Building Museum.
Tot zover het officiële gedeelte.
Maar er is in Washington ook een niet-officieel programma, zoals de vele anti-Trump-demonstraties. Een greep uit wat er verder staat te gebeuren:
- #Trump420: Bij Dupont Circle, een verkeersplein in het centrum van Washington, worden 4200 gratis joints uitgedeeld. In het kader van Michelle Obama's slogan tijdens de campagne: "When they go low, we go high." Vier minuten en 20 seconden na de inauguratie worden ze aangestoken (want 20 april, of 4/20, is in Amerika de dag van de tegencultuur). Het zijn extra sterke joints, die volgens de organisatie nodig zijn om je lekker te voelen over het presidentschap van Trump. Cannabis is sinds 2014 legaal in Washington.
- Festival of Resistance organiseert een demonstratie. Betogers lopen van het treinstation naar McPherson Square bij het Witte Huis. Daar is ook een andere demonstratie aan de gang: Occupy Inauguration. Op Freedom Plaza is een demonstratie met de naam #InaugurateTheResistance.
- Maar de grootste anti-Trump-betoging is morgen. Dan worden zo'n 200.000 mensen verwacht voor de 'Women's March on Washington'.