In Washington stijgt de spanning: 'al die mensen die hetzelfde vieren als jij'
Albert Bos
politiek verslaggever, nu in Washington
Albert Bos
politiek verslaggever, nu in Washington
De handschoenen gaan aan, de lippen worden getuit en er klinkt muziek. Op een sportveld van een militair complex loopt de de presidentiële mariniersband heen en weer. Het is de laatste repetitie.
"Dit is mijn vijfde keer dat ik bij de inauguratie ben en het is elke keer geweldig", zegt de bastuba-speler. Een ander vult aan: "Of we nu spelen voor een wetsondertekening bij het Witte Huis of voor een nieuwe president, je bent onderdeel van de geschiedenis."
Credentials, please
Ook bij het Capitool worden de laatste voorbereidingen getroffen. Op de trappen zijn nog mensen bezig, maar dichtbij kun je niet meer komen. Straten rond het Capitool zijn afgezet; politieagenten houden er met blaffende honden de wacht. Zonder de juiste accreditatie is het gebied verboden terrein.
Vanuit het hele land komen inmiddels Amerikanen naar de hoofdstad. Sommigen zijn met de auto of komen per trein. Maar het is ook druk op de nationale luchthaven bij de stad, Ronald Reagan Airport.
Een van hen die er aankwamen, is Ann Brookes uit de staat Connecticut. Al in september was ze zo zeker van Trumps overwinning, dat ze een hotel boekte voor de dag van de inauguratie. Niet onverstandig, want de hotelprijzen in hartje Washington zijn de laatste weken omhoog geschoten. Van duizend dollar per nacht moet je niet gek opkijken.
Brookes is belastingadvocaat en diehard Republikein. Ze wil er morgen per se bij zijn. "Je kunt het vergelijken met het luisteren naar muziek op een cd, of aanwezig zijn bij een concert. Tel daarbij de mensen op die allemaal hetzelfde vieren als jij."
Zenuwen
Bij de mariniersband zijn ze inmiddels klaar met repeteren. De aanvoerder van het stel zegt dat er altijd wat zenuwen zijn. "Natuurlijk. Die heb je altijd nodig om goed te spelen."